Protest pentru introducerea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO

Joi, începând cu ora 17, în Piața Victoriei va avea loc un protest prin care participanții îi vor cere premierului Ludovic Orban să-și respecte promisiunea de a relua procesul de includere a Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO. În acest sens, comunitatea Declic a afișat și un mesaj pe panourile publicitare de pe magazinul Cocor.

Potrivit organizatorilor protestului, pe 1 februarie 2020 expiră termenul până la care Guvernul poate trimite la UNESCO scrisoarea prin care să solicite ca Roșia Montană să intre în patrimoniul mondial. În caz contrar, dosarul Roșiei Montane nu va putea fi inclus pe ordinea de zi a reuniunii Comitetului Patrimoniului Mondial UNESCO din această vară. Anul viitor expiră și raportul experților internaționali care recomandă includerea Roșiei Montane în patrimoniul mondial, iar procesul de înscriere ar trebui reluat de la zero.

Includerea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO ar dovedi că locul are valoare istorică și culturală recunoscută la nivel mondial. Din punct de vedere legal, Roșia Montană beneficiază deja de protecția oferită prin includerea pe Lista Monumentelor Istorice din România încă din 1992.

„De 20 de ani, Roșia Montană este condamnată la sărăcie, la lipsa totală de perspective economice și speranță pentru viitor. De 20 de ani, actorii politici nu au făcut decât să promită și să susțină scenarii distructive pentru zonă, care ar fi măcinat munți și ar fi distrus definitiv patrimoniul Roșiei Montane. Despre acest patrimoniu, pe care mulți s-au grăbit să îl ia în derâdere, știm astăzi că este unic în lume. O spun specialiștii ICOMOS care, după cum bine știți, au recomandat înscrierea Roșiei Montane în Patrimoniul Mondial și pe lista monumentelor aflate în pericol de dispariție”, au transmis organizatorii.

Pentru a-i atrage atenția premierului Ludovic Orban asupra promisiunii pe care a făcut-o prin programul de guvernare, membrii comunității Declic i-au trimis 13.000 de mail-uri și au donat bani pentru afișarea unor mesaje la adresa acestuia pe panourile publicitare de pe magazinul Cocor.

În plus, trei organizaţii de mediu i-au transmis, miercuri, Preşedintelui României Klaus Iohannis, o scrisoare deschisă privind Roșiei Montana în patrimoniul UNESCO. Semnatarii scrisorii îi solicită șefului statului să ia măsuri pentru a determina Guvernul Orban să se adreseze UNESCO până la 1 februarie  2020, pentru a cere rediscutarea includerii Roșia Montană în patrimoniul internațional.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri