Cativa tineri au protestat, luni seara, in zona kilometrului zero al municipiului Ramnicu Valcea, impotriva intentiei primarului Mircia Gutau de a propune consilierilor locali dezafectarea unui parc si a unui spatiu de promenada.
Mai multi trecatori s-au oprit ca sa citeasca pancartele purtate de un "om-sandvis", iar unii din ei au semnat ca sunt impotriva distrugerii parcului de promenada "Terasa Ramnicului". Pe acest spatiu, primarul doreste sa construiasca o parcare subterana cu mai multe niveluri si cu spatii comerciale adiacente.
Dupa cum s-a anuntat zilele trecute, primarul Mircia Gutau va introduce pe ordinea de zi un proiect de hotarare care vizeaza demararea procedurilor de punere in practica a unui proiect ce i-a fost propus de firma spaniola New Capital 2000. In acest scop, scuarul Mircea cel Batran, in suprafata de aproape 10.000 de mp, ar urma sa fie complet dezafectat, intreaga amenajare cu vegetatie luxurianta a "Terasei Ramnicului" fiind distrusa, pentru ca la incheierea lucrarilor zona sa fie remodelata intr-o alta configuratie.
Proiectul nu tine cont de interdictia permanenta de a se construi parcari publice pe mai multe niveluri, stipulata pentru zona respectiva de insusi Planul Urbanistic General (PUG) al municipiului, adoptat in anul 2000 si aflat inca in vigoare pentru urmatorii 3-4 ani, se arata intr-o scrisoare deschisa a unei organizatii non-guvernamentale, publicata in presa locala de luni.
In acelasi timp, perimetrul respectiv este protejat arheologic prin apartenenta sa la vechiul centru medieval al Ramnicului, ale carui vestigii sunt conservate in subsol, sub "Terasa Ramnicului". In ultimii trei ani, zona centrala a municipiului Ramnicu Valcea a mai fost afectata prin distrugerea unui parc in suprafata de peste 6.000 de metri patrati, unde s-a construit un complex comercial de tip mall.
Conform Narcisei Urea, director exectutiv al Agentiei pentru Protectia Mediului Valcea, in ultima vreme suprafata verde a municipiului resedinta de judet a scazut dramatic. In prezent, la Ramnicu Valcea spatiile verzi masoara circa 4 mp pe cap de locuitor, un indicator care se situeaza sub media pe tara si mult sub normele Uniunii Europene.
Foto: xtrem.ro