Reactorul nuclear al vechii centrale atomo-electrice de la Rheinsberg, localitate din fosta Germanie de Est, a ajuns miercuri la centrul de retratare de la Lubmin, pe coasta Marii Baltice, dupa ce a parcurs circa 300 de kilometri pe calea ferata. Acest lucru s-a petrecut in pofida protestelor a numerosi ecologisti care incercau sa blocheze transportul.
Pentru a asigura ajungerea la destinatie a transportului, care a durat peste 13 ore, au fost mobilizati 1.700 de politisti, potrivit EFE. Transportul reactorului, proprietatea intreprinderii Energiewerke Nord, care emite in continuare radiatii, fiind de aceea plasat intr-o carcasa protectoare de otel cu o grosime de 15 centimetri, este primul din Germania pe o cale ferata conventionala, fapt ce a suscitat critici energice.
Demontarea sa de la centrala din Rheinsberg a obligat la eliminarea a 330.000 de tone de materiale, dintre care 40.000 de tone radioactiv, 300 de tone din aceasta ultima categorie urmand sa fie plasate intr-un depozit special.
La statia de retratare de la Lubmin el va fi depozitat intr-un spatiu adecvat, unde va ramane intre 40 si 60 de ani, pana cand nivelul sau de radioactivitate va scadea pana la cota necesara pentru a fi demontat.
Mai multe organizatii ecologiste au incercat in prealabil sa impiedice pe cale judiciara acest transport, considerat periculos pentru mediu, lansand ulterior apeluri la organizarea unor manifestatii de protest la trecerea trenului.
Politia a arestat 12 manifestanti pacifisti care au incercat pentru scurt timp sa blocheze acest transport cu un tren special, fapt care a dus la prelungirea cu doua ore a duratei acestei calatorii sensibile.
Reactorul nuclear, cu o greutate de 170 de tone, de fabricatie sovietica si datand din anii ’60, a fost primul intrat in functiune in fosta Republica Democrata Germana (RDG), in anul 1966, la centrala atomo-electrica de la Rheinsberg. Aceasta a fost dezactivata in 1990, dupa caderea Zidului Berlinului, fiind considerat deosebit de periculoasa.
Dupa realizarea unificarii, Germania s-a angajat, incepand cu anul 1998, intr-un proces progresiv de renuntare la folosirea energiei electrice de origine nucleara.
Foto: