Expozitia de fotografie "Protejarea peisajului si a mediului din Romania?" a arhitectului Niculae Radulescu-Dobrogea a fost vernisata, vineri, la sediul Ordinului Arhitectilor din Romania – casa celebrului arhitect Ion Mincu.
Cele 110 fotografii, cu teme precum "grija fata de oxigen", "cu sau fara speranta" "distrugem sau construim", "rosu sau verde", "spatii verzi reprofilate" sau "apa agrse(n)ta", vin sa sublinieze lipsa de preocupare a romanilor pentru copacii taiati, constructiile pe locurile verzi si traficul aglomerat.
"Expozitia marcheaza si trage un semnal de alarma asupra tabloului sinistru care ne inconjoara. Bucuresteanul nu este constient ca moare cu sase ani mai devreme decat media pe tara, nu stie ca inspira praf de trei ori mai mult decat ar trebui si ca dioxidul de carbon emanat in trafic il face sa fi mai agresat in masina decat ca pieton, nu stie ca un copac cu o coroana mare retine 20 de kilograme de praf, si noi taiem intr-o veselie copacii, si ca din Capitala lipsesc peste 6.000 de arbori ceea ce inseamna ca sanatatea este periclitata", a declarat arhitectul.
Cel mai mult spatiu din expozitie este ocupat de fotografiile care prezinta un "meci desfasurat timp de zece ani intre o teava de esapament si un copac – pui de oxigen", cat si de imaginile care infatiseaza "tembelismul urbanistic, care sufoca rezervatiile naturale, muntii si marea".
Desi nu au fost prezentate decat 110 fotografii, autorul acestora a precizat ca mai are material pentru realizarea a inca cinci actiuni de acest fel, el preconizand ca anul viitor sa verniseze o noua expozitie.
Expozitia de fotografie, organizata de Ordinul Arhitectilor din Romania si Fundatia Eco- Civica, va fi deschisa pana la 20 noiembrie.