Incetinirea cresterii economice si criza financiara pun la incercare obiectivul Europei de a deveni liderul mondial in cursa pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, scrie, luni, Financial Times. Sectorul industrial european invoca incetinirea cresterii economice pentru a face lobby in favoarea amanarii sau flexibilizarii normelor europene in materie de reducere a emisiilor de CO2, sustinand ca directivele propuse in acest an de Comisia Europeana forteaza companiile sa reduca numarul locurilor de munca sau sa-si mute fabricile in afara teritoriului Uniunii Europene.
Unii politicieni recunosc si faptul ca actuala criza financiara ar putea pune piedici in calea eforturilor de a obtine consensul international in privinta reducerii cantitatilor de emisii. ’Aceasta criza modifica prioritatile’, afirma ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, in cadrul unei conferinte pe tema cooperarii transatlantice in materie de combatere a incalzirii climei si energie, desfasurate saptamana trecuta la Berlin, adaugand ca ’nu putem ignora faptul ca interesul privind protectia climei se va schimba in conditiile unei asemenea crize’.
Marti, Comisia de mediu a Parlamentului European urmeaza sa voteze asupra masurilor pe care Cei 27 s-au angajat sa le adopte in vederea reducerii, pana in 2020, a emisiilor de gaze cu efect de sera cu 20 la suta. Propunerile includ extinderea schemei de comercializare a emisiilor, accelerarea procesului de capturare si stocare a carbonului precum si o masura care interzice constructia de centrale electrice care sa emita mai mult de 350 de grame de CO2 per kilowatt pe ora – ceea ce in esenta inseamna eliminarea centralelor pe baza de carbune.
Rezultatul votului va oferi o baza de negociere in randul Celor 27. Dat fiind ca in primavara lui 2009 au loc alegerile pentru un nou legislativ european, Europa are o ultima sansa de a adopta o legislatie pertinenta in domeniul climei inaintea renegocierii, anul viitor, a Protocolului de la Kyoto.
’Este foarte important ca Cei 27 sunt ambitiosi pentru ca UE va trebui sa devina lider daca dorim ajungerea la un acord international care sa aiba o anumita greutate’, declara Delia Villagrasa, coordonatorul proiectului Celor 27 privind combaterea incalzirii climei in cadrul World Wildlife Fund. Cu toate acestea, mediul economic s-a deteriorat de cand Comisia Europeana si-a prezentat, in luna ianuarie, primele propuneri in privinta combaterii incalzirii climei.
Nu mai devreme de saptamana trecuta, Franta a confirmat ca a intrat intr-o perioada de recesiune, Spania a anuntat ca rata somajului a depasit 11 procente, iar guvernele europene sunt nevoie sa ofere ajutoare financiare de stat bancilor afectate de criza financiara mondiala.