Propunerea UE de interzicere a fosfatilor in detergenti, contestata vehement de producatori

„Fosfatii se tot inlocuiesc de zeci de ani de zile, mai sunt si variante ca zeolitii, dar problema este ca aceasta cantitate de fosfati care ajunge in ape este destul de mica si nu creeaza probleme mediului”, a declarat Aurelia Piscureanu, cercetator stiintific gradul 1, din cadrul Institutului National de Cercetare – Dezvoltare pentru Chimie si Petrochimie.

Afirmatia cercetatoarei Aurelia Piscureanu a fost facuta la solicitarea Green-report.ro,  in urma propunerii legislative a Uniunii Europene, care prevede limitarea sau chiar interzicerea fosfatilor din detergentii de vase si cei de rufe de la 1 ianuarie 2015.„Pe piata modiaiala sunt si detergenti cu fosfati si cu zeoliti (zeolitul este un mineral care reprezinta aluminosilicati naturali hidratati de calciu, strontiu, sodiu, potasiu, bariu, magneziu – sursa Wikipedia.ro), de aceea Henkel are Persil, care contine zeoliti, spre exemplu. E bine sa ai si o varianta la fosfati, depinde de legislatia fiecari tari”.

Dar, „fosfatii nu reprezinta un pericol pentru mediu. De exemplu, de 10 ani in Uniunea Europeana s-a interzis nonilfenoletoxilatul, considerat toxic. El se utiliza mai putin in detergenti, si mai mult in produse auxiliare industriale de spalare sau la degresanti. Dar a spune ca este interzis produsul si in tehnologiile de conditionare a deseurilor radioactive este absurd. Deci legislatia europeana ar trebui si ea gandita”, a explicat Aurelia Piscureanu.

Producatorii de detergenti se opun propunerii UE

Producatorii de fosfati si de detergenti de vase se opun cu vehementa propunerii Comisiei de Mediu a Parlamentului Uniunii Europene, care prevede interzicerea oricaror urme de fosfati in detergentii de vase vanduti in UE incepand din 2015.

Comisia parlamentara a aprobat recomadarea privind detergentii de vase pe 15 iunie, ca parte a unei propuneri mai mari care cere si restrictionarea fosfatilor in detergentii pentru haine incepand din 2013. Mai precis, Comisia a recomandat ca acesti compusi din fosfati sa nu depaseasca concentratia de 0,5 grame la un produs standard.

Scopul propunerii este de a reduce concentrarile de fosfati din ape, avand in vedere ca acesti fosfati se pot combina cu nutrienti provenind de la plante, precum nitrogenul,  combinatie care contribuie la uciderea plantelor din mediul acvatic si chiar a pestilor, potrivit Rsc.org.

Cea mai mare parte a fosfatilor care ajung in ape provin din agricultura, in special de la fertilizanti, furaje, urmati indeaproape de canalizari si apoi detergenti.

„Termenul impus de Comisia europeana de Mediu, adica 1 ianuarie 2015, pentru interzicerea fosfatilor din detergentii de vase va constitui o provocare serioasa pentru industrie, astfel incat aceste noi produse sa se comporte bine atat in termeni de eficienta a curatarii, precum si din punctul de vedere al protectiei mediului”, a declarat Sylvie Lemoine, directorul tehnic al Asociatiei pentru Sapunuri, Detergenti si Produse de Curatenie, (AISE) din Bruxelles. Ea a adaugat ca un termen mai realistic pentru introducerea noilor produse ar fi anul 2018.

Lemoine a subliniat faptul ca AISE nu se opune acestei prevederi legislative in privinta detergentilor de vase si de haine, insa a adaugat ca producatorii ar preferea un set clar de reguli europene privind restrictionarea fosfatilor si nu un puzzle de reglementari specific fiecarei tari.

Pe de alta parte, Grupul european Industrial de Cercetare a Fosfatilor (CEEP) se opune restrictionarii acestora la detergenti, argumentand prin faptul ca fosfatii nu sunt toxici pentru oameni si sunt mult mai eficienti decat alte substante care ii inlocuiesc.

„Credem ca indepartarea fosfatilor din canalizari, combinata cu reciclarea fosfatilor este calea de urmat pentru protejarea calitatii apelor”, se arata intr-un comunicat al CEEP.

Atat CEEP cat si AISE sunt de parere ca termenul de interzicere al fosfatilor ar trebui amanat, mai tarziu de 2015. Asta deoarece, sustine Caroline Andersson din cadrul CEEP, impactul fosfatilor din detergenti asupra igienei, a energiei, a consumului de apa si a tratamentului celei deversate, trebuie studiat mai mult inainte de aplicarea acestei masuri.

Foto: undp-drp.org

Florin Tulbure

spot_img

Ultimele știri