Promovarea acvaculturii poate fi o solutie de combatere a braconajului

Promovarea produselor piscicole din acvacultura este, in opinia prefectului judetului Tulcea, Lucian Simion, una dintre principalele metode de combatere a braconajului in Delta Dunarii.

’’Trebuie gasite mijloacele prin care sa acceleram sistemul de piata, in sensul ca odata ce va incepe sa functioneze piata produselor din peste din acvacultura, produse care se vor impune la preturi mai mici decat cele obtinute din braconaj, cu siguranta se va produce un soc la nivelul celor care prefera braconajul’’, a declarat prefectul judetului Tulcea, care este in acelasi timp presedintele Comisiei de prevenire si combatere a braconajului.

Referindu-se la criticile aduse de premierul Calin Popescu Tariceanu autoritatilor din judet care au competente in combaterea braconajului in Delta, prefectul Lucian Simion a afirmat ca emiterea unor acte legale de insotire a pestelui pentru pescari ar putea constitui un alt mod de diminuare a fenomenului braconajului din Delta Dunarii, demersurile in vederea promovarii unui act normativ in acest sens fiind deja demarate.

’’Nu stiu cine va reusi vreodata sa elimine braconajul. Important este sa diminuam la maximum amploarea acestui fenomen si sa aplicam masurile prin care acesta sa dispara’’, a precizat prefectul Simion.

Potrivit datelor centralizate ale Comisiei de prevenire si combatere a braconajului, cele 913 controale efectuate, de la inceputul acestui an, de cele sase institutii ale statului cu competente in verificarea modului de exploatare a resursei piscicole din Delta s-au soldat cu constatarea a 127 de infractiuni, aplicarea a 138 de avertismente si a 78 de amenzi contraventionale in valoare de 28.680 lei.

De asemenea, s-au confiscat 22.638,534 kilograme de peste, 210,7 kilograme de icre, 5.882 unelte de pescuit, 14 barci si noua motoare, valoarea totala a bunurilor confiscate fiind 72.981,75 de lei. In primul semestru al anului trecut, aceleasi institutii au derulat 1.351 de actiuni de prevenire si combatere a braconajului, in urma carora au fost constatate 148 de infractiuni, s-au aplicat 118 avertismente si s-au dat amenzi in valoare de 23.750 lei.

In aceeasi perioada, au fost confiscate 15.230,86 kilograme de peste, 11,8 kilograme de icre, 9.682 unelte, 32 de barci si 14 motoare de ambarcatiuni, valoarea totala a bunurilor confiscate ridicandu-se la 79.905 lei.

’’La o analiza comparativa, se constata o intensificare a activitatii Inspectorului Judetean al Politiei de Frontiera si a Inspectoratului Judetean de Politie, Inspectoratul Judetean de Jandarmi fiind constant in actiunile desfasurate. A existat, in primul semestru al acestui an, o activitate mai slaba la Garda de Mediu, poate si din cauza instabilitatii care a caracterizat institutia in aceasta perioada’’, a mentionat prefectul Simion.

Activitatea redusa a Garzii de Mediu si a Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii este explicata si prin faptul ca Ordonanta nr. 23 din martie 2008 nu le-a mai acordat celor doua institutii competente de control a modului de exploatare a resursei piscicole din Delta Dunarii.

In 10 iunie, in timpul unei dezbateri publice pe tema problemelor din Delta Dunarii, premierul Calin Popescu Tariceanu s-a aratat nemultumit de amploarea braconajului din Delta Dunarii, el intrebandu-se retoric ce fac Garda de Mediu, Politia de Frontiera, Politia Deltei, Autoritatea Sanitar- Veterinara – care au atributii de control in ceea ce priveste capturarea si comercializarea pestelui in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii – in conditiile in care braconajul este o realitate a zonei.

’’Evident ca fac foarte putin sau aproape deloc. Am convingerea ca toata activitatea de control
trebuie sa fie mai coerenta, mai bine coordonata si cu responsabilitati mai clare’’, a mai spus premierul
Tariceanu.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri