ROMENVIROTEC: Pierderea biodiversitatii, o problema actuala taraganata la nesfarsit

Masurile de protejare a biodiversitatii si a ariilor naturale din Romania sunt putine si deocamdata fara rezultate, in conditiile in care situatia speciilor de plante si animale este din ce in ce mai grava si pe plan european.

In conditiile in care UE nu si-a atins tintele de protejare a biodiversitatii, scenariul potrivit caruia declinul speciilor de plante si animale va costa comunitatea internationala 7% din PIB global pana in 2050 pare din ce in ce mai aproape de realitate.

Ipoteza unui cost material imens este si mai probabila in cazul in care temperaturile globale vor creste cu 1,5 – 2,5 grade Celsius, deoarece atunci vor disparea 20-30% dintre specii, a explicat, pentru Green Report, Silviu Megan, directorul Directiei Conservarea Naturii, Biodiversitate si Biosecuritate din cadrul Ministerului Mediului si Padurilor.

Pentru a preveni declinul, ministerul Mediului sustine ca este necesara o buna administrare a ariilor naturale protejate. Cu toate acestea, dupa ce Agentia Nationala pentru Arii Naturale Protejate a fost infiintata si desfiintata la fel de repede, administrarea acestor zone a ramas pe mana unei directii subordonate structurii conduse de Silviu Megan. Acesta considera directia „o solutie de urgenta”, dar a precizat ca pana acum, circa 100 de arii protejate au fost date spre administrare pe baza de contract.

Un inventar al speciilor – abia in 2014

In prezent, in Romania nu exista niciun fel de inventar al speciilor de plante si animale, asadar curba evolutiei biodiversitatii este conturata mai degraba estimativ.

„Dupa initiativa de stopare a pierderii de biodiversitate la care au aderat majoritatea statelor europene in 2001, s-a facut un stop cadru in 2010 pentru a vedea in ce masura a fost atins acest deziderat. Efectul acestei intiative a fost evaluat de catre specialisti ai CBD, care au evidentiat ca, in contextul incalzirii globale, biodiversitatea este tot mai amenintata. S-a ajuns la concluzia ca acest deziderat nu a fost realizat si ca in continuare se pierd specii importante, iar altele devin amenintate cu disparitia”, a declarat Silviu Megan.

El a pus lipsa inventarului speciilor din Romania pe faptul ca acesta ar trebui realizat intr-o perioada de cativa ani si ca Romania este membra noua a UE. Ministerul Mediului si Institutul de Biologie au depus o cerere pe POS de Mediu pentru finantarea unui sistem de monitiorizare a speciilor din Romania. Cu toate acestea, si mai mult timp va trece pana cand propunerea va fi evaluata, iar daca va fi acceptata, pana va fi pusa in practica.

„Proiectul urmeaza sa se deruleze pana in 2014. Pana in 2013, Romania trebuie sa aiba o raportare de acest gen si atunci vom sti un anumit inventar si o distributie a speciilor”, a afirmat Megan.

Expozitia internationala de echipamente si tehnologii pentru protectia mediului Romenvirotec gazduieste anul acesta 101 firme participante din Romania, dar si din alte sapte tari europene: Austria, Danemarca, Franta, Germania, Italia Marea Britanie si Olanda.

Principalele domenii care vor fi prezentate anul acesta sunt prevenirea poluarii aerului si apei, protectia solului, prevenirea poluarii fonice, reciclarea deseurilor, salubrizarea, tehnologii de masurare si control, sanatatea si siguranta muncii, managementul resurselor de energie neconventionala si protectia impotriva inundatiilor.

Text de Carmen Albisteanu
Foto: Anita Vizireanu

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri