ROMENVIROTEC: Dezinteresul statului blocheaza constructia unui observator atmosferic

Un observator atmosferic, bazat pe tehnologie si fonduri norvegiene, ce poate detecta cantitatea de aerosoli din atmosfera, ar putea ramane in stadiul de proiect, in conditiile in care doar un sfert din finantarea garantata de statul roman a ajuns la Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Optoelectronica (INOE). In cazul in care cercetatorii nu reusesc sa stranga 270.000 de euro din finantari, pana in 2011, contributia finaciara a Norvegiei va trebui restituita.

Proiectul Lidar a fost initiat de cercetatorii romani in urma cu 3-4 ani, printr-un parteneriat cu statul norvegian. Acestia au finantat proiectul cu 2,4 milioane de euro, bani care acopera partea de echipamente de cercetare. Conditia pusa de novegieni a fost ca Romania sa cofinanteze constructia cladirii in care observatorul va functiona. Astfel, din suma de 410.000 de euro garantati de ANCS, doar o treime a ajuns in 2010 la INOE. Motivul invocat de autoritati: de criza economica.

“Proiectul se termina in 2011, cand observatorul ar trebui sa fie functional. Altfel, vom fi obligati sa dam banii inapoi partii norvegiene. Ar fi pacat sa se intample acest lucru, pentru ca cei 2,4 milioane de euro trebuie sa ajunga in bugetul Romaniei”, a declarat Flori Toanca, cercetator la INOE, la targul de tehnologii de mediu Romenvirotec.

Observatorul va centraliza datele dintr-o retea nationala

Observatorul Lidar functioneaza pe un sistem asemanator cu radarul. Cu ajutorul unor radiatii laser, ce au o lungime de unda foarte mica, aparatul poate detecta particulele de aerosoli, sondand atmosfera pe verticala. Sistemul este inca experimental, iar aparatele nu sunt inca standardizate la nivel international.

Aerosolii au un efect dublu la nivelul atmosferei. Pe de o parte incalzesc atmosfera, dar au in acelasi timp si un efect de racire. In prezent, nu exista tehnologia necesara pentru a monitoriza impactul lor diferentiat asupra mediului, sau masura in care cele doua efecte se compenseaza.

O intreaga retea de statii de monitorizare a atmosferei se afla in diferite faze de constructie in judetele Romaniei, iar observatorul principal, proiectat de INOE, este menit sa centralizeze informatiile din tara. In cazul in care proiectul-mama ar fi finalizat, statiile locale si-ar putea imbunatati infrastructura de cercetare, prin schimbul de tehnologie cu observatorul.

Din echipa de 12 cercetatori de la INOE, doi membri au beneficiat deja de training specializat in Norvegia, iar specialistii straini au sustinut sesiuni de pregatire in Romania. Cu toate acestea, in lipsa finantarii din partea statului roman,toate resursele investite pana acum s-ar putea irosi.

Text de Alina Coldea
Foto: Anita Vizireanu / Green Report

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri