Romania sustine contributia pe baza voluntara la fondurile de ajutoare a tarilor in curs de dezvoltare de a se adapta la schimbarile climatice, informeaza Ministerul Mediului (MM). “Angajarea la nivel international a UE, din punct de vedere financiar, dupa 2012, va fi corelata cu adoptarea unei chei de distributie interna UE pentru partajarea acestui efort intre statele membre, bazata preponderent pe criteriul capacitatii de plata”, se arata intr-un raspuns al Ministerului formulat la solicitarea Green Report.
Ministerul Mediului considera ca sustinerea tarilor in curs de dezvoltare de catre tarile bogate este esentiala. Romania va participa la efortul financiar al UE, dar va avea o contributie relative redusa, se precizeaza in raspuns. Resursele financiare necesare statelor in curs de dezvoltare pentru implementarea masurilor in domeniul schimbarilor climatice vor creste gradual pana in jurul valorii de 100 de miliarde de euro in 2020, conform estimarilor Comisiei Europene.
Tinta de 30% inseamna noi negocieri in cadrul UE
Romania considera ca Uniunea Europeana poate trece la o tinta mai ambitioasa decat 20%, obiectiv asumat unilateral si realizabil prin implementarea pachetului legislativ „energie – schimbari climatice”, adoptat in decembrie 2008, daca si statele dezvoltate isi vor asuma tinte obligatorii de reducere a emisiilor, iar tarile in curs de dezvoltare vor demara actiuni in acest sens.
“Trecerea la o tinta mai mare de 20%, in cazul incheierii unui acord international, presupune o noua negociere in cadrul UE, tinand seama de principiile din pachetul legislativ energie-schimbari climatice, incluzand cele patru componente de baza: revizuirea si intensificarea schemei de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS); reducerea emisiilor in sectoarele non-ETS (de exemplu agricultura, locuinte, transporturi, servicii); promovarea producerii de energie din surse regenerabile si sustinerea tehnologiei de captare si stocare a CO2 (CCS)”, se arata in raspunsul MM.
Implementare pana cel tarziu in 2025
Potrivit pozitiei elaborate de grupul interministerial de lucru, Romania a sustinut in cadrul UE comparabilitatea tintelor de reducere pentru statele dezvoltate cu cea a Uniunii Europene. Este vorba, in primul rand, de SUA, dar si de Japonia, Australia, Canada, Federatia Rusa si Ucraina. Similar pozitiei UE, Romania prefera ca toate statele membre ale OECD si statele candidate sau in curs de aderare la UE sa fie incluse intre statele dezvoltate cu angajamente concrete de reducere a emisiilor in perioada post-2012. Romania ar putea accepta, eventual, termene diferite de implementare pentru diferite state dezvoltate, fara ca acestea sa depaseasca anul 2025, se arata in raspunsul MM. De asemenea, tara noastra sustine angajarea obligatorie a statelor in curs de dezvoltare la efortul global, in special a celor cu economii avansate, prin asumarea unor actiuni ambitioase de reducere, ca parte a contributiilor lor la efortul global. Romania considera necesara includerea in acest grup a Chinei, Indiei, Braziliei, Africii de Sud, Mexicului, Coreei de Sud.
Asteptari realiste
„Credem ca summit-ul de la Copenhaga marcheaza o cotitura, intrucit toate tarile, de la insulele mici din largul oceanelor, pina la gigantii lumii, au dovedit ca inteleg riscurile majore pe care schimbarile climatice le pot genera, in mod decisiv, asupra intregii planete”, se arata in declaratia Ministerului Mediului. Cu toate ca gradul de constientizare al importantei unui acord este mare, MM are asteptari realiste, intrucat incheierea unui nou acord global la Copenhaga va depindefoarte mult nu doar de ambitia, ci si de flexibilitatea partilor aflate in negocieri. „Cu alte cuvinte, ambitia fata de obiectivele proprii trebuie ponderata de realismul asupra a ceea ce se poate obtine”, se mai precizeaza in raspuns.
Ministerul Mediului subliniaza faptul ca ratarea unui acord ar insemna ca eforturile asumate unilateral de UE vor avea un cost mai ridicat din punct de vedere economic si social si nu vor avea impactul dorit la nivel global, de limitare a efectelor negative ale schimbarilor climatice.
Text de Roxana Bucata
Foto Green Report