Romania protejeaza ariile naturale doar pe hartie

Romania este singura tara din UE care nu ofera niciun fel de sprijin guvernamental pentru reteaua de arii protejate. Aceasta este concluzia unui raport publicat de International Union for Conservation of Nature (IUCN), Organizatia Nature Conservancy, United Nations Development Programme, Wildlife Conservation Society, World Wide Fund for Nature (WWF) si Banca Mondiala, prezentat in cadrul summitului ONU pentru clima de la Copenhaga. VEZI RAPORT

In septembrie 2009, statul roman a fost dat in judecata la Curtea Europeana de Justiție, pentru incalcarea prevederilor tratatului de aderare referitoare la managementul ariilor protejate.

Raportul arata ca zonele protejate sunt declarate doar pe hartie, fara a avea clarificata modalitatea de administrare, fara o autoritate nationala de coordonare si resurse alocate de la bugetul statului pentru administrare si fara a avea aprobate masuri de mentinere a statutului favorabil de conservare pana la elaborarea planurilor de management pentru aceste zone.

"Acest lucru este cu atat mai grav, cu cat Romania este una din tarile cele mai bogate in ce priveste valorile si resursele naturale din Uniunea Europeana. Aceasta bogatie nationala imensa aduce cu sine si multe beneficii, de la apa curata la absorbtia de dioxid de carbon", se arata in documentul citat.

Ariile protejate sunt arme naturale impotriva schimbarilor climatice

Ariile protejate reprezinta o solutie eficienta si ieftina pentru atenuarea impactului schimbarilor climatice. ”Aceasta carte, intitulata Solutii Naturale: Ariile protejate contribuie la lupta oamenilor cu schimbarile climatice (Natural Solutions: protected areas helping people cope with climate change), subliniaza, pentru prima oara, importanta ariilor protejate in reducerea impactului schimbarilor climatice si chiar ne indica cum le putem creste eficienta”, a declarat Lordul Nicholas Stern, autorul prefatei raportului.

Ariile protejate joaca un rol extrem de important in reducerea emisiilor de dioxid de carbon din atmosfera. 15% din stocul de carbon de pe planeta, aproximativ 312 gigatone, este captat in ariile protejate din toata lumea.

In Canada peste 4.000 de milioane de tone de carbon sunt sechestrate in 39 de parcuri nationale, fiind estimate la o valoare de 39-87 de milioane de dolari in credite de carbon.

In Amazon, prin includerea sub statut de protectie a anumitor zone, se va preveni defrisarea a 670.000 km patrati de padure pana in 2050, reprezentand 8 milioane de tone de dioxid de carbon care altfel ar fi fost eliberate in atmosfera.
Ariile protejate asigura, in plus, conservarea resurselor naturale, fara de care nu am putea avea parte de hrana si apa curata si fara de care multe dintre comunitati nu ar putea supravietui. 33 dintre cele 100 de metropole ale lumii isi procura apa pentru populatie din arii protejate.

Cu ocazia Conferintei Natiunilor Unite de la Copenhaga si a Anului International al Biodiversitatii-2010, mentinerea si extinderea retelei de arii protejate la nivel global va fi recunoscuta atat de Conventia-Cadru a Natiunilor Unite asupra Schimbarilor Climatice (UNFCCC), cat si de Conventia pentru Biodiversitate, ca si arma puternica in lupta cu schimbarile climatice si va trebui inclusa, drept urmare, in strategiile nationale privind schimbarile climatice.

Foto: naturalist.ro

spot_img

Ultimele știri