Romania a primit pana in prezent, de la Comisia Europeana, 22 avertismente de incepere a procedurii de infringement si 5 avize motivate pe mediu. Tara noastra nu a reusit sa rezolve problemele de mediu in pofida promisiunilor si tratatelor premergatoare aderarii la UE.
Potrivit explicatiilor oferite de Ministerul Mediului la solicitarea Green Report, una dintre problemele vizate de cele 22 de avertismente este cea a legislatiei de mediu. In acest sens, statul roman avea obligatia de a comunica CE actele nationale de transpunere a directivelor specifice in mai multe sectoare, printre care legislatie orizontala, controlul poluarii industriale, calitatea aerului, gestiunea deseurilor, calitatea apei, substante chimice, organisme modificate genetic, protectia naturii, zgomot. Acest lucru nu s-a intamplat, in pofida amenintarii de incepere a procedurii de infringement.
Tot la capitolul legislatie, Romania nu a facut niciun demers pentru a armoniza legislatia nationale cu acquis-ul comunitar de mediu in sectoarele de protectia naturii, controlul poluarii industriale, calitatea apei si gestiunea deseurilor. In ceea ce priveste deseurile, Romania avea obligatia de a gestiona cele 165 de depozite municipale neconforme, precum si cele aproximativ 2.000 de gropi comunale care nu indeplinesc standardele UE.
Sanctiuni pentru neindeplinirea obligatiilor
Un alt motiv al avertismentelor este “incalcarea unor prevederi si respectiv neindeplinirea unor obligatii care rezulta din acquis-ul comunitar de mediu in sectoarele schimbari climatice, taxa de poluare auto, protectia naturii, controlul poluarii industriale, calitatea apei”, se arata in explicatiile reprezentantilor Ministerului Mediului.
Romania mai are la dispozitie aproximativ doua luni pentru a redacta un raspuns prin care sa justifice lipsa masurilor ce ar fi trebuit implementate dupa aderarea la UE. In cazul in care reprezentantii CE nu vor fi convinsi de explicatiile autoritatilor romane, tara noastra risca sa ajunga la Curtea Europeana de Justitie (CEZ).
In astfel de situatii, in cazul in care se stabileste ca a avut loc o incalcare a tratatului, statul membru in culpa trebuie sa ia masurile necesare pentru a se conforma. Conform tratatului, CE are competenta sa ia masuri impotriva unui stat membru care nu respecta o hotarare a Curtii Europene de Justitie si poate cere CEJ sa sanctioneze financiar statul membru in cauza.
Text de Raluca Petrescu