Romania libera: Toxicitatea algelor verzi, confirmata prin analize

Dupa ce, la 28 iulie, un cal a murit pe o plaja din Saint-Michel-en-Greve (Côtes-d"Armor, in provincia Bretania, n.red.), iar calaretul s-a simtit rau, Institutul National pentru Mediu si Riscuri (INERIS) a analizat toxicitatea aglomerarilor de alge verzi in descompunere de pe plajele bretone. Aceste teste, comandate de Secretariatul de Stat pentru Ecologie, aveau scopul de a masura concentratia de hidrogen sulfurat (H2S), care este un gaz mortal, iar rezultatele lor sunt alarmante, scrie cotidianul francez Le Monde, citat de Agerpres.

Un om care traverseaza o zona in care stagneaza hidrogen sulfurat intr-o concentratie de 1.700 de parti la un milion moare intr-un minut, explica ziarul. Or, pe o plaja din localitatea Saint-Michel-en-Greve s-a constatat o concentratie maxima in jur de 1.000 plm.

"La acest nivel, moartea este rapida si daunele sunt in orice caz ireversibile. Aceasta pentru ca hidrogenul sulfurat ataca sistemul nervos", subliniaza Le Monde. Aceasta concentratie letala nu a fost indicata decat intr-un singur loc de pe plaja, acolo unde calul s-a prabusit, pentru ca algele nu fusesera stranse. Valorile concentratiilor determinate in alte locuri erau cuprinse intre zero si 500 plm, fapt care, oricum, poate provoca iritari ale ochilor si ale cailor respiratorii precum si dureri de cap repetate, precizeaza aceeasi sursa.

Premierul francez FranIois Fillon se deplaseaza maine la Saint-Michel-en-Greve. El urmeaza sa anunte noi masuri impotriva proliferarii algelor verzi, fenomen datorat in parte ingrasamintelor folosite in agricultura precum si unor activitati urbane si industriale. La jumatatea lui iulie, le Grenelle de la Mer (al carui scop este de a constientiza populatia in privinta nevoii de a avea o mare curata, n.red.) a adoptat o serie de hotarari ce urmaresc sa impiedice inmultirea deseurilor si proliferarea poluarilor marine venite de pe pamant. Sute de persoane s-au adunat pe 9 august pe plaja din Saint-Michel-en-Greve pentru a denunta agricultura intensiva si crescatoriile de porci, mai scrie Le Monde, potrivit Agerpres.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri