Orasul Sangeorz-Bai din Bistrita-Nasaud este gazda unui interesant experiment artistic ce vrea sa propuna o viziune ecologista asupra naturii. De la 1 august 2009 incepe in statiunea bistriteana cea de-a doua editie a simpozionului international de arta in peisaj ArtForest 2009.
Reusita editiei de anul trecut a facut ca artistul plastic Maxim Dumitras, responsabilul de proiect, sa continue ideea unui simpozion in care artistii sa intervina asupra peisajului natural, cu toate ca astfel de intreprinderi sunt inca rare la noi in tara. Artistii invitati la aceasta editie sunt: Ciprian Ariciu, Emil Cassian Dumitras, Maxim Dumitras, Nicolae Fleissig, Dorel Gaina, Andor Komives, Cosmin Nasui, Iosif Stefan Tasi, Napoleon Tiron si Cristian Tirnovan. Ei se numara printre cei mai interesanti artisi plastici contemporani romani.
Potrivit sculptorului bistritean Maxim Dumitras, artistii vor beneficia de "oferta naturala a locului", mai exact de doua hectare de plantatie de mesteceni (arbusti), situate la o distanta de 2,4 km de centrul orasului Sangeorz-Bai, in locul numit Dealul Garciului.
Artistii vor avea sarcina de a identifica un numitor comun intre vegetal, organic (adica lemn, lut, paie sau alte asemenea elemente) si alte materiale de la obiecte ready-made, la elemente din registrul propriu de creatie. "Rezultatul – forma hibrid – aflat la granita dintre vegetal si artificial ar urma sa fie incadrat intr-un ambient de dimensiuni estetice, intr-un discurs vizual coerent. Ineditul se profileaza atat in libertatea de expresie de care dispun artistii, cat si in procesul deosebit de interesant pe care obiectul artistic rezultat il va parcurge in timp", spun organizatorii manifestarii.
Una din grijile esentiale va fi ca maniera de interventie sa nu fie una agresiva ci, din contra, una ecologica. Pe intreaga durata a desfasurarii proiectului, artistii vor avea in vedere initierea in traditia specifica locului, cu dominantele spirituale majore si dialogul intercultural in plan artistico-social, modul in care artistii intuiesc perspectiva culturala a acestui loc, altoirea ca procedeu de imbinare naturala si incarcatura metaforica.