Romania libera: Topirea ghetei polare va determina o crestere de circa 1,4 metri a nivelului marilor

Nivelul marilor va creste cu circa 1,4 metri pana in anul 2100, in conditiile in care gheata polara se topeste, potrivit unui studiu privind schimbarile climatice in Antarctica, informeaza BBC News online, citata de Mediafax.

Realizat de Scientific Committee on Antarctic Research (SCAR), studiul mentioneaza ca apele calde ale marilor accelereaza topirea ghetei din Antarctica, in conditiile in care gaura de ozon ce contribuise la racirea regiunii si protejarea ei
in fata incalzirii globale se inchide treptat. Temperaturile in crestere din Peninsula Antarctica ofera conditii de trai potrivite pentru diverse specii de uscat si maritime.

Raportul, intitulat "Antarctic Climate Change and the Environment", a fost redactat pe baza contributiilor a 100 de cercetatori din diverse domenii si a fost revizuit de alti 200 de membri ai comunitatii stiintifice.

Directorul executiv al SCAR, Colin Summerhayes, a apreciat ca studiul descrie "catastrofa globala cu care urmeaza sa ne confruntam". "Temperatura aerului este
in crestere, la fel si cea a oceanului, nivelul marilor creste si Soarele pare sa aiba o foarte mica influenta in acest sens", a spus el.

Raportul SCAR vine la 50 de ani dupa ce Tratatul Antarcticii, acord international care reglementa utilizarea teritoriului peninsulei, a fost supus adoptarii si la o saptamana inainte de summitul pe teme de mediu organizat de Natiunile Unite la Copenhaga.

In urma cu doi ani, Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) a proiectat o crestere probabila a nivelului marilor din intreaga lume de 28-43 de centimetri pana la sfarsitul acestui secol. Cu toate acestea, s-a apreciat ca aceasta predictie este prea mica, in conditiile in care este imposibil sa se prevada un model de "dinamica a ghetii", accelerarea topirii acesteia urmand sa se intample in conditiile in care temperatura aerului si apei creste.

"Apa calda patrunde sub marginile calotei glaciare vest-antarctice si accelereaza topirea ghetii", a spus John Turner de la British Antarctic Survey (BAS), la lansarea raportului, care a avut loc la Londra. El a adaugat ca, pana la sfarsitul secolului, numai calota respectiva va pierde suficienta gheata incat sa mareasca nivelul oceanului planetar "cu zeci de centimetri". In plus, se estimeaza ca nivelul apei va creste si ca urmare a topirii ghetii din Groenlanda, a ghetarilor din Himalaya si Anzi si a extinderii apei marii pe masura ce temperatura sa creste.

Proiectii similare au fost realizate si de alti cercetatori. Cu toate acestea, este pentru prima oara cand o organizatie internationala de tipul SCAR a sprijinit ipoteza potrivit careia nivelul marilor va creste suficient de mult pentru a ameninta unele dintre cele mai mari orase din lume pana la finele secolului.

Peninsula Antarctica – care se afla in apropierea extremitatii sudice a Americii de Sud – a inregistrat o crestere a temperaturii de circa 3 grade Celsius in ultimii 50 de ani, cea mai mare din emisfera sudica, potrivit raportului. Restul continentului a ramas insa imun tendintei globale de crestere a temperaturii.

Cea mai mare parte a Antarcticii, Antarctica de Est, pare sa se fi racit, inregistrand si o crestere a suprafetei de gheata de 10% dupa 1980. Raportul SCAR sustine teoria potrivit careia regiunea a reusit sa mentina o temperatura scazuta si ca urmare a subtierii stratului de ozon de deasupra regiunii polare.

Raportul apreciaza insa ca mentinerea acestei temperaturi scazute nu va dura foarte mult timp, in conditiile in care refacerea stratului de ozon din regiune este estimata sa se finalizeze in urmatorii 50 de ani. In cazul in care stratul de ozon de deasupra Antarcticii se reface, echipa SCAR estimeaza ca incalzirea globala va domina schimbarile de temperatura din Antarctica, asa cum se intampla si in alte parti ale planetei. Astfel, dublarea concentratiilor de gaze cu efect de sera din atmosfera ar putea conduce la o incalzire a continentului de 3-4 grade Celsius.

Cea mai mare parte a Antarcticii este suficient de rece pentru ca o crestere precum cea estimata a temperaturii sa aiba un impact scazut. Cu toate acestea, incalzirea oceanelor ar putea contribui si mai mult la topirea ghetii, potrivit raportului.

Schimbarile inregistrate in jurul Peninsulei Antarctice determina si reducere a principalei surse de alimentatie pentru balene si pentru alte animale marine sau terestre. In plus, regiunea, alta data un sanctuar al exploratorilor si cercetatorilor, atrage in prezent circa 30.000 de turisti pe an. Cresterea traficului uman si incalzirea solului si a apei marii vor schimba ecologia regiunii, potrivit lui Julian Gutt, unul dintre autorii studiului, care adauga ca asta inseamna intrarea si supravietuirea in aceasta zona a unor organismele anterior excluse din cauza climei sau a geografiei.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri