Romania libera: Romania, pe harta salbatica a Europei

58 dintre cei mai buni fotografi ai batranului continent au plecat, in mai 2008, in cel mai mare proiect fotografic european, "Wild Wonders of Europe". Miile de fotografii adunate in decurs de 14 luni alcatuiesc o veritabila harta a biodiversitatii, pe care Romania este reprezentata de fantastice peisaje din Carpati si din fabuloasa Delta a Dunarii.

Intr-o Europa in care oamenii incep sa reinvete respectul fata de mediu, o mana de fotografi iubitori de natura au pus la cale cel mai impresionant proiect menit sa alcatuiasca, in final, harta actualizata a biodiversitatii in Europa. Proiectul lor, "Wild Wonders of Europe", urmareste sa le arate celor 700.000 de locuitori ai batranului continent, dar si intregii lumi, "uluitoarele minuni naturale" ale Europei.

"Scopul nostru este acela de a ne reconecta cu totii la minunata mostenire pe care o avem. (…) «Wild Wonders of Europe» vrea sa demonstreze ca Europa nu inseamna numai autostrazi si orase. Tot mai multi par sa stie mai multe despre fauna si peisajele din Africa sau din America decat despre Europa, pentru ca asta e la TV. Minunile naturale ale Europei par inca putin cunoscute lumii. Noi vrem sa schimbam aceasta situatie", declara initiatorii pe site-ul dedicat proiectului, www.wild-wonders.com.

Cei 58 de fotografi, alesi pe spranceana dintre cel mai bine specializati in captarea de imagini din natura, au tinut si cate un blog, un soi de jurnale online, in care si-au povestit aventurile din tarile in care au fost trimisi in misiune, caci cei mai multi dintre ei au facut fotografii in alte tari decat cea in care locuiesc.

Pentru a surprinde "comorile naturale" ale Romaniei, au fost trimisi doi fotografi: Manuel Presti, din Italia, si Cornelia Dörr, din Germania. Primul a fost in Delta Dunarii, cea de-a doua a vizitat Transilvania. Prin munca celor doi, Romania este prezenta pe harta biodiversitatii europene cu peisaje, fauna si flora din misterioasele cotloane ale Deltei, de pe culmile Muntilor Piatra Craiului, din gura prapastiilor Muntilor Hasmas si de prin culoarele cetoase ale Cheilor Bicazului.

Din imaginile pe care le-au surprins si din aventurile pe care le-au trait in calatoria pe meleagurile romanesti, Manuel Presti si Cornelia Dörr s-au intors cu o veste anuntata dintru inceput pe pagina dedicata Romaniei: "Nu, ne pare rau, nu avem fotografii cu majestatea sa Contele Dracula, cea mai fioroasa salbaticiune dintre toate. Desi o singura mica trosnitura pe sub frunzis, dupa caderea noptii, a fost de-ajuns sa-i dea frisoane Corneliei Dörr, dupa cum chiar ea a povestit".

Mitul lui Dracula, subtila stare de teama care transpare din romanul lui Bram Stoker, sunt aproape de realitate in Muntii Piatra Craiului, in inima Transilvaniei, dar, in cazul fotografei, zgomotul provenea de la unul dintre multii ursi bruni care traiesc in padurile Romaniei. Fotografii europeni se arata impresionati de faptul ca in tara noastra traieste una dintre cele mai numeroase populatii de ursi bruni din Europa, iar Cornelia Dörr avea mari asteptari, stiind ca in Carpatii romanesti traiesc o treime din totalul populatiilor de lupi si rasi si 50% din toti ursii bruni din Europa, exceptand teritoriul rusesc.

Din pacate, a anuntat prea din scurt autoritatile romane si nu a reusit sa primeasca acordul de a intra in ariile protejate pentru a capta imagini cu salbaticiunile. Mai multe fotografii din calatoria in Romania a Corneliei Dörr gasiti la adresa www.doerr-naturbilder.de, la rubrica "Brandnew".
Nici Delta Dunarii nu i-a dezamagit pe fotografi, aceasta fiind prezentata drept a zecea destinatie naturala din Europa, "un univers de apa fascinant, o jungla de trestii si mlastina care te va infiora". Cel care a fotografiat frumusetile Deltei, Manuel Presti, a publicat imagini senzationale si pe site-ul personal, http://www. wildlifephoto-presti.com/start.htm.

Parcul National "Piatra Craiului" – foto principal –, unde Corneliei Dörr avea senzatia ca " timpul parea sa se fi oprit in loc acum 100 de ani. Astfel trebuie sa fi fost viata si in zona noastra, in trecut". Ea a fost impresionata si de pajistile din muntii nostri – foto mic, alaturi –, "pe care ciobanii hoinaresc cu turmele lor". Italianul Manuel Presti, a carui calatorie a inceput din satul Murighiol, a ajuns la concluzia ca Delta – fotografiile cu pasari – "este un labirint urias", in care nu e deloc usor "sa gasesti pelicani albi la o distanta potrivita pentru fotografiere".

Oamenii din spatele imaginilor

Cornelia Dörr – Germania
Cornelia Dörr a inceput sa faca fotografii la inceputul anilor ‘90, iar apropierea sa de natura s-a petrecut treptat. In 1997 a fost admisa in Society of German Animal Photographers (GDT). Dupa ce a publicat fotografii o vreme in diverse media, Cornelia Dörr a decis sa lucreze ca freelancer. Din 2000, ea lucreaza impreuna cu sotul sau, Ramon, si el membru al GDT, cei doi dovedind un interes special pentru peisaje montane si regiuni culturale europene. Fotografiile lor castiga de obicei multe premii la concursuri precum BBC Wildlife of the Year Competition, Nature’s Best Magazine (USA) si The European Competition of the GDT.

Manuel Presti – Italia
S-a nascut in Italia, la Roma, in 1967, capitala Peninsulei fiind orasul in care a locuit pana in 1998. Incepuse sa faca fotografie demult, insa din 1985 s-a aratat tot mai interesat de imaginile din natura. In 1998, spune el pe pagina personala, s-a mutat in Germania, la Cologne, apoi a traversat Atlanticul pentru a se stabili in Statele Unite ale Americii, in Detroit, Michigan. Din octombrie 2005 s-a intors sa locuiasca in Italia. A primit nenumarate premii, printre care European Nature Photographer of the Year – GDT 2008, la categoria fotografiilor cu mamifere.

spot_img

Ultimele știri