In mai multe tari europene, precum Ungaria, Polonia si Austria, intensitatea radiatiei ultraviolete a depasit aproape de zece ori nivelul suportat de piele, ajungand la valori de 8 si 9,4, pe o scara cu 10 trepte (unde 10 reprezinta intensitatea maxima).
"Norul rosu" al radiatiei periculoase a determinat tarile respective sa instituie masuri de protectie a populatiei. In Ungaria, de pilda, sportul in aer liber a fost interzis intre 11.30 si 16. Desi hartile europene indica faptul ca si Romania s-ar afla sub "norul rosu", romanii continua sa se prajeasca pe litoral cand soarele arde mai tare.
Meteorologii sustin ca in tara noastra nu s-au atins inca valori ingrijoratoare ale radiatiei UV. Dermatologii sunt insa precauti si avertizeaza ca mersul la plaja, in concediu, intre orele 11 si 16, ne poate imbolnavi de melanom, cel mai agresiv cancer de piele, care se transforma rapid in metastaza.
"In Romania, intensitatea actuala a radiatiei UV este de 7-8, ceea ce nu reprezinta un motiv de alerta", ne-a declarat Ion Sandu, directorul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM). "Aceasta radiatie este periculoasa de la 10-11, pe o scara cu 15 trepte. De maine, pe site-ul nostru de Internet veti putea gasi o harta pe care va fi trecuta valoarea acestei radiatii", ne-a spus specialistul.
Intrebat de ce romanii nu au fost avertizati asupra pericolului "norului rosu", indicandu-li-se cum sa se fereasca de urgia lui, asa cum s-a intamplat in cazul altor cetateni ai UE, directorul ANM a aratat ca astfel de masuri de protectie sunt cunoscute : "Toata lumea stie ca nu este bine sa se stea la soare intre 11 si 16".
In opinia medicilor dermatologi, cresterea intensitatii radiatiei UV trebuie privita cu mare seriozitate, deoarece cancerul de piele ne loveste mai ales in concediu. "Avertizarea este foarte serioasa. Am primit si eu aceasta harta. Daca Romania inregistreaza o valoare de 8, inseamna ca zona situata la sudul Carpatilor si litoralul sunt cele mai expuse", ne-a declarat dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog. Potrivit acesteia, ultravioletele de intensitati foarte mari produc nu numai arsuri, ci si cancer.
Riscul aparitiei unor tumori maligne este mult mai mare in cazul persoanelor cu alunite pe piele. "Foarte atenti trebuie sa fie cei care se afla in concediu la mare in aceasta perioada, deoarece risca foarte mult. Ei nu trebuie sa ramana pe plaja intre orele 11 si 16, iar baile in mare trebuie sa fie foarte scurte, deoarece apa functioneaza ca o lentila si amplifica radiatia", arata dr. Leventer.
Faptul ca plajele sunt pline in intervalul orar interzis dovedeste, in opinia medicului, educatia precara a multor romani. "Unii nu vor sa se trezeasca dimineata in concediu, insa pericolul la care se expun la pranz este foarte mare", puncteaza specialistul. Dr. Mihaela Leventer recomanda ca, in perioada cu intensitate mare a radiatiilor UV, oamenii sa poarte palariute, sa aiba umbrele si ochelari de soare, iar daca stau la plaja – sa foloseasca niste creme cu factor ridicat de protectie (30, 40 si chiar 50).
Radiatiile ultraviolete pot fi periculoase nu numai pentru piele, ci si pentru ochi. Dr. Monica Pop, directorul Spitalului de Oftalmologie, recomanda purtarea ochelarilor de soare cu protectie UV. Medicul insista ca acesti ochelari sa fie de calitate, avand in vedere lentilele de proasta calitate de pe piata. "Cei care-si cumpara ochelarii trebuie sa probeze calitatea acestora. Cum? Daca ei vad cu ochelarii mai prost decat fara ochelari, aceasta inseamna ca lentilele nu sunt bune. Cu ochelari trebuie sa vedem la fel de clar ca si fara ochelari", arata dr. Monica Pop.
Schimbarile climatice brutale, printre care se numara reducerea stratului de ozon si bombardamentul cu radiatii UV, pot predispune nu numai la cancer de piele, ci si la orbire. Recent, s-a lansat ipoteza, sustinuta de numeroase date de laborator si experimentale, ca actiunea razelor ultraviolete este declansatorul unor procese degenerative ale nervului optic, care conduc la instalarea glaucomului.
Radiometru
Intensitatea radiatiei solare ultraviolete se masoara si in Romania, cu un radiometru Eppley model TUVR de productie americana, la statia din comuna Afumati a Observatorului de Fizica Atmosferei din Bucuresti. Acest aparat are drept senzor o celula fotoelectrica Weston, cu strat de seleniu. Potrivit specialistilor, radiatia solara globala ultravioleta "prezinta un mers ascendent in prima parte a zilei, pana la amiaza, cand se ating, de regula, valorile maxime. In cea de-a doua parte a zilei, radiatia ultravioleta prezinta un mers descendent".
Cresterea intensitatii radiatiei ultraviolete, periculoasa pentru oameni, nu are efecte asupra avioanelor, ne-a asigurat Sorin Radnef, directorul stiintific al Institutului National de Cercetari Aerospatiale. "Zborurile nu sunt afectate. Daca aceasta intensitate crescuta persista pe perioade mari de timp, putem constata imbatranirea materialelor din care sunt facute avioanele, mai ales la nivelul fibrelor compozite", spune Radef.