Dupa rezultatele slabe inregistrate in primele doua etape ale programului de stimulare a innoirii parcului auto, Ministerul Mediului a lansat ieri ce-a de-a treia etapa a acestuia, ultima din acest an.
In conditiile in care, in primele doua faze, romanii nu au cumparat decat putin peste jumatate din masinile disponibile, autoritatile au decis extinderea programului si pentru firme, astfel ca in aceasta ultima etapa circa 10.000 de masini sunt destinate firmelor. Pentru ca tintele propuse in primele doua etape nu au fost atinse, autoritatile au adus o serie de modificari legislative. Potrivit actelor normative intrate in vigoare, in cadrul Programului "Rabla" au fost introduse si autoutilitarele usoare, de pana la 3,5 tone.
De asemenea, pentru a stimula vanzarile auto, Ministerul Mediului a aprobat, printr-un act normativ, largirea plajei beneficiarilor, astfel incat un proprietar sa poata beneficia de mai multe prime de casare, iar autoturismele incluse in program pot fi cumparate inclusiv prin credit bancar sau in baza unui contract in leasing.
Cea de a treia etapa se desfasoara in perioada 1 septembrie-11 decembrie 2009 si include 38.500 de masini disponibile. Pentru faza a treia a programului, autoritatile au acceptat un numar de 128 de producatori, imporatori si distribuitori auto.
Rezultate slabe in primele doua etape
Conform statisticilor Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM), etapa a doua a programului de innoire a parcului auto, cunoscut sub numele de Programul "Rabla", a avut mai putin succes decat prima etapa, in conditiile in care au fost scoase din circulatie numai 9.649 de autoturisme, adica sub jumatate din numarul alocat.
Datele AFM au aratat ca etapa a doua a programului guvernamental, prin care statul acorda o prima de casare de 3.800 lei pentru romanii care cumpara masini noi si le caseaza pe cele vechi, a fost marcata de multe retrageri, in conditiile in care, dupa primele doua luni, peste 13.000 de persoane s-au aratat interesate. Suma totala distribuita in a doua etapa, care s-a desfasurat in intervalul 1 iunie-31 august 2009, a fost de 36,67 milioane lei.
In prima etapa, care s-a desfasurat in intervalul 20 martie-29 mai, au fost scoase din uz 11.543 de autoturisme din cele 20.000 disponibile pentru acea faza, potrivit datelor revizuite ale AFM. Pentru intreg anul 2009, tinta declarata a Ministerului Mediului este scoaterea din uz a 60.000 de masini cu o vechime mai mare de 10 ani.
Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a declarat ca, pe fondul crizei economice, vanzarile de autoturisme noi au scazut sub 50% in Romania, desi Programul "Rabla" a acoperit jumatate din aceasta cantitate, venind in sprijinul producatorilor auto. "Tintele se pare ca nu vor putea fi atinse, respectiv cele 60.000 de unitati pentru 2009", a spus Nemirschi.
Vanzarile auto, in scadere cu 52%
Vanzarile de autoturisme noi au scazut in primele sapte luni din 2009 cu 52,5% fata de perioada similara a anului trecut, ajungand la 82.821 de unitati, potrivit datelor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile din Romania (APIA). Pentru intreg anul 2009, APIA estimeaza ca piata auto va scadea la volumul de acum sase ani, urmand sa ajunga la la 140.000 de unitati.