Romania Libera: Drepturi de poluare la mica intelegere

Surplusul de certificate pentru emisii de carbon nu va fi tranzactionat pe bursa, asa cum se discutase initial. Pana la 2,5 miliarde euro este valoarea estimata ce ar putea fi obtinuta din vanzarea surplusului de certificate de CO2 primite de Romania pentru perioada 2008-2012. ]

Potrivit unei ordonante de urgenta a Guvernului, surplusul de certificate va putea fi vandut doar prin negociere directa catre state sau entitati contractate cu oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic. Scopul vanzarii acestor certificate este dezvoltarea de proiecte care sa aiba ca rezultat final reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera. Ordonanta prevede ca sumele rezultate din comercializarea surplusului de certificate de emisii sa fie varsate la Fondul pentru Mediu, iar 10% din valoarea fiecarei tranzactii va reprezenta venit la bugetul de stat. Proiectele finantate din aceasta sursa vor trebui aprobate prin hotarare de guvern.

Specialistii in energie considera ca vanzarea certificatelor CO2 trebuie sa fie riguros urmarita, mai ales ca banii proveniti din asemenea tranzactii trebuie sa se regaseasca in investitii de mediu.

„Tranzactionarea certificatelor de carbon trebuie sa se faca conform unor reguli comune stabilite in Comunitatea Europeana. Ordonanta de urgenta a Guvernului nu face decat sa adapteze legislatia interna referitoare la aceste certificate in conformitate cu prevederile europene in materie. De fapt, se urmareste ca astfel de tranzactii sa fie riguros inregistrate in registrul national de certificate CO2 pentru ca tot ce se vinde sa fie clar. Daca tranzactiile s-ar face, de exemplu, la bursa, prin vanzari-cumparari succesive s-ar putea pierde urma acestor certificate", ne-a declarat Jean Constantinescu, presedintele Institutului National Roman pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Izvoarelor de Energie (IRE).

Pentru a motiva necesitatea ordonantei de urgenta, reprezentantii Guvernului au precizat ca pretul per unitate la astfel de certificate este in scadere semnificativa, ceea ce impune vanzarea rapida a surplusului, si apreciaza ca banii astfel obtinuti vor avea un impact pozitiv asupra deficitului bugetar si vor reprezenta o sursa de finantare pentru proiecte urgente de mediu, in principal in sectorul energetic, dar si in sectorul rezidential, agricultura si transporturi. Presedintele IRE considera insa ca trebuie manifestata prudenta in vanzarea acestor certificate.

„In primul rand, ar trebui sa existe garantii ca banii din vanzarea certificatelor se intorc in proiecte de mediu. Romania a avut alocat un numar destul de mare de certificate de carbon, iar in conditiile in care activitatea industriala s-a redus foarte mult, a aparut un surplus. Insa pentru viitor e nevoie de o strategie ca sa ne putem da seama daca e bine sa vindem surplusul sau nu.

Daca acum valoarea lor este undeva la 5-10 eurocenti pe bucata, s-ar putea ca peste doi ani sa valoreze mult mai mult. De aceea trebuie manifestata prodenta, daca peste un timp se va relua productia in anumite unitati, chiar daca vor fi la un randament mai bun, tot vor fi poluante, iar atunci ne-am putea trezi in situatia de a avea nevoie sa mai cumparam certificate", a precizat Jean Constantinescu.

Instrumente financiare

Certificatele de emisii de gaze de sera (cunoscute si sub denumirea de certificate CO2 sau certificate de carbon) sunt instrumente financiare utilizate in Uniunea Europeana in scopul prevenirii si controlului emisiilor poluante. Un certificat echivaleaza cu o tona de emisii de dioxid de carbon (CO2). Certificatele au intrat in circulatie in urma adoptarii Protocolului de la Kyoto de catre 183 de state din lume, printre care si Romania. Protocolul a intrat efectiv in vigoare din data de 16 februarie 2005, desi fusese convenit, initial, decembrie 1997. Romania a primit pentru 2008-2012 350 milioane de astfel de instrumente financiare.

spot_img

Ultimele știri