In scurta vreme, ulitele comunelor galatene vor fi invadate de gunoaie pentru ca, de pe 16 iulie, in 51 din cele 61 de comune au fost inchise vechile gropi de gunoi, dar numai in 18 localitati este asigurata colectarea gunoiului de catre societati de salubrizare. Pusi intr-o situatie fara iesire, satenii protesteaza sau se descurca in modul cel mai simplu, aruncand gunoiul pe ulita. "La Smardan, un cetatean foarte suparat ca i s-a interzis depozitarea in zona traditionala, a pus gunoiul in saci si i-a insirat de-a lungul soselei, spunandu-i primarului sa se ocupe el de colectarea gunoiului. La Slobozia Conachi, cei care nu au respectat noile prevederi au fost amendati. Au fost si cazuri de cetateni certati cu disciplina, care au avut iesiri destul de urate. In concluzie, multi nu inteleg aceasta masura. In momentul de fata, oamenii au inceput sa arunce gunoiul prin comune. Eu le-am sugerat primarilor sa incheie contracte cu societati de salubrizare. Dar pana o vor face vom gasi gunoiul prin comune sau pe la marginea comunelor", ne-a declarat Mihai Turcu, seful Garzii de Mediu Galati. Numai 18 din cele 61 de comune din judetul Galati au incheiat contracte cu societati de salubrizare. Alte doua doua comune sunt in curs de incheiere a contractului. Este o statistica foarte proasta, dar poate fi si mai rau, pentru ca si unele dintre comunele care au asigurata colectarea gunoiului risca sa o piarda, cum este cazul comunelor Matca, Corod si Cudalbi, unde Romprest a renuntat la contract pentru ca nu si-a primit banii. Matca, o localitate cu 12.000 de locuitori, ar putea avea propriul serviciu de salubrizare, dar pentru asta ar avea nevoie de utilaje si ar fi nevoie de initiativa primarului, pentru a gasi si sustinerea politica, si fondurile necesare.
In comunele din Galati exista o masina de colectare a gunoiului, la Ivesti, unde masina a fost achizitionata in cadrul unui proiect cu finantare europeana. Tot la capitolul initiativelor reusite trebuie mentionat si exemplul primarului stefan Arhire, din orasul Targu Bujor, care a reusit sa atraga o finantare de un milion de euro, prin care a construit singura statie de compostare a gunoiului din zona de sud-est a tarii. In rest, nimic. Multi dintre primari mai asteapta punerea in practica a "Planul judetean de gestionare a deseurilor", un proiect in valoare de 180 milioane euro, care exista doar pe hartie. In cadrul acestui proiect, trebuia infiintate in judet 7 statii de transfer, la care sa fie duse deseurile colectate din comune, de la statiile de transfer deseurile urmand sa fie duse la gropile de gunoi ecologice de la Galati si Tecuci, care de asemenea nu exista.
Noua groapa de la Galati va deveni functionala din septembrie, cand va fi data in folosinta prima celula. La Tecuci, gunoiul este dus la vechea groapa, care va mai putea functiona pana in 2017, groapa ecologica fiind in faza studiului de fezabilitate. Nici partea care functioneaza nu functioneaza bine. Spre exemplu, societatea de salubrizare Urban, care are contracte pentru colectarea gunoiului din mai multe comune din sudul judetului, nu are unda verde ca sa duca gunoiul la groapa de la Galati, fiind obligata sa il duca la Braila.
Ticu Ciubotaru
Foto: Romania libera
Citeste articolul in Romania libera