Romania libera Dobrogea: CJ Braila isi toaca fondurile pe cautarea "oazelor ecologice"

CJ Braila da 84.000 lei pentru un studiu de "amenajare peisagistica a judetului", prin care sa fie descoperite noi "oaze ecologice" si terenuri ce ar putea fi impadurite. In schimb, autoritatile brailene nu fac nimic pentru reabilitarea, macar "peisagistica", a celor doua statiuni balneoclimaterice din judet, Lacul Sarat si Caineni Bai.

Presedintele consiliului judetului (cj) Braila, Gheorghe Bunea Stancu, pare sa nu mai vada padurea din cauza copacilor, pentru ca, in timp ce
drumurile sunt pline de "cratere", iar lacurile cu namol sapropelic din judet, Lacul Sarat si lacul de la Caineni Bai, au ajuns intr-o situatie jalnica, toaca fondurile pe o indelungata cautare a unor eventuale "oaze ecologice" din judet. In general, institutiile publice comanda studii si proiecte de amenajare peisagistica pentru amenajarea unor parcuri, finantate din fonduri proprii sau de la Fondul de Mediu, sau pentru reabilitarea unor zone in care se efectueaza lucrari de imbunatatiri funciare, care modifica relieful.

Presedintele CJ Braila este interesat de un proiect megalomanic, ce presupune "amenajarea peisagistica a judetului". CJ Braila a incheiat, cu Universitatea de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu", contractul nr. 176/24/11/2009, care presupune plata a 84.000 lei, fara TVA, pentru "Studiul de fundamentare a Amenajarii Peisagistice a Judetului Braila".

Prin acest studiu, specialistii de la Universitatea de Arhitectura vor trebui sa identifice zonele cu potential peisager, vor fi propuse modalitati de renaturare a acestor zone si solutii practice de "renaturare a teritoriului judetean pentru limitarea efectelor adverse microclimatice si punerea in valoare a potentialului economic si turistic". Sunt vizate si terenuri ce ar putea fi impadurite, lacurile si baltile din judet care ar trebui sa beneficieze de o mai buna punere in valoare a peisajului.

Un alt obiectiv al studiului este gasirea solutiilor de creare a unor "oaze ecologice", prin dezvoltarea amenajarilor peisagere existente si crearea de noi amplasamente in apropierea zonelor naturale cu potential de atractie turistica. Arhitectii vor realiza studiul in trei etape, "Varianta Initiala", "Varianta de Progres" si "Varianta Finala", elaborarea fiecarei variante va dura 6 luni si va fi precedata de o consultare cu CJ Braila.

Obiectiv greu de atins

Scopurile proiectului, de reabilitare a peisajului pentru cresterea atractiei turistice, sunt exagerate in raport cu realitatea. Atractia turistica, sporita prin "eventualele oaze ecologice", va fi rasa de "craterele" de pe drumurile judetene si alungata de mirosul de la complexul de porci de la marginea Brailei, care vara adie pana in orasul vecin, Galati. Apoi, de acesti bani, CJ Braila le putea comanda specialistilor de la "Ion Mincu" reabilitarea peisagistica a statiunilor "Lacul Sarat" si "Caineni Bai", unde namolul sapropelic al celor doua lacuri atragea mii de turisti. Lacul Sarat de la marginea Brailei seaca din cauza schimbarilor climatice, in timp de autoritatile ce Primaria Braila si Primaria Chiscani si-l revendica teritorial. Lacul de la Visani, unde era "Caineni Bai", este inconjurat de acareturile ruginite ale fostei statiuni.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri