In timp ce Romania este judecata la Curtea Europeana de Justitie pentru neprotejarea pasarilor salbatice, APM Tulcea ignora actiunea de infringement si autorizeaza parcuri eoliene si cariere de piatra in situri Natura 2000.
Marius Darie, reprezentantul unui grup de organizatii neguvernamentale specializate in protectia mediului, atrage atentia ca "Agentia de Protectie a Mediului Tulcea ignora demersurile facute de Comisia Europeana pentru judecarea tarii noastre la Curtea Europeana de Justitie din cauza nerespectarii angajamentelor asumate de a proteja pasarile salbatice periclitate".
Intr-o petitie adresata Guvernului Romaniei si Comisiei Europene, respectivele ONG-uri din Dobrogea invoca presupuse ilegalitati comise de functionarii Agentiei de Protectie a Mediului (APM) Tulcea in procesul de autorizare a unor parcuri eoliene la Beidaud, Casimcea si Niculitel si a unei cariere de piatra la Daeni. Ecologistii dezvaluie ca APM Tulcea a demarat, la inceputul acestui an, procedurile de autorizare a unor investitii in interiorul siturilor Natura 2000 din Podisul Casimcei si Muntii Macin, care au statut de arii protejate, desi legislatia de mediu, adaptata la cea a Uniunii Europene, interzice activitatile economice, cu exceptia celor traditionale ale populatiei locale in interiorul ariilor protejate.
"Desi in cadrul dezbaterilor publice organizate de APM Tulcea pentru amplasarea respectivelor parcuri eoliene la Casimcea, Beidaud si Niculitel si a carierei de piatra la Daeni am atras atentia ca respectivele investitii ar fi trebuit sa fie respinse din start, pentru ca vizeaza terenuri pe care nu se poate construi, functionarii APM au ingnorat aceste argumente juridice si au emis acorduri de mediu, iar zilele acestea emit autorizatii de mediu", a declarat Marius Darie.
Conform argumentelor stiintifice prezentate de ecologisti, firmele Eulica Dobgea, Alpha SRL si Agrival SRL, care vor construi parcuri eoliene in Podisul Casimcei si in Muntii Macin, vor impiedica migratia pasarilor salbatice periclitate aflate in siturile Natura 2000 din respectivele zone. Cariera de piatra ce se va deschide la Daeni va afecta pasarile periclitate din acea arie protejata, pentru ca extragerea pietrei din respectiva cariera se va realiza cu ajutorul explozibilului.
In petitia adresata Comisiei Europene si Guvernului Romaniei, ecologistii atrag atentia ca "exista doua rezolutii ale UE (109/2004 si 117/2005) care interzic amplasarea unor parcuri eoliene in ariile protejate". Conducerea APM Tulcea refuza sa raspunda acuzelor aduse de ecologisti. Andaluzia Luca, fostul director coordonator al Agentiei, nu raspunde la telefon dupa ce a fost demisa, iar noul director interimar, Viorica Basca, nu si-a preluat functia.