Romania libera: Coreenii au creat plastic ecologic prin inginerie genetica

Cercetatorii sud-coreeni au reusit in premiera mondiala sa produca polimerii din compozitia maselor plastice uzuale cu ajutorul bioingineriei, fara sa foloseasca combustibili fosili. Noua tehnica de producere a polimerilor va permite astfel producerea unui plastic ecologic, biodegradabil si mai putin toxic decat cel obtinut prin metodele consacrate, dupa cum transmite CNN, citat de ziare.com.

Echipa de cercetatori de la Universitatea KAIST din Seul s-a bazat pe obtinerea acidului polilactic (PLA), un polimer biologic care reprezinta in clipa de fata cheia obtinerii maselor plastice din surse naturale regenerabile. "Poliesterii si ceilalti polimeri folositi in mod curent sunt in cea mai mare parte derivati ai combustibilior fosili, produsi in rafinarii sau prin procedee chimice", a declarat profesorul Sang Yup Lee, conducatorul experimentului.

"Acidul polilactic este considerat o buna alternativa la plasticul pe baza de petrol, deoarece este biodegradabil si este mult mai putin toxic", sustine profesorul Lee. Pana acum, PLA era produs in urma unui proces cu doua etape, una de fermentare si o alta de polimerizare chimica, extrem de complex si de costisitor.

Coreenii au reusit insa sa reduca intregul proces la o singura etapa, folosind o varianta modificata genetic a bacilului E. coli. "Noua metoda ar trebui sa-si dovedeasca utilitatea la scara larga, fiind folosita si pentru dezvoltarea altor organisme modificate genetic, capabile sa produca o intreaga varietate de polimeri artificiali in urma unui proces direct de fermentatie a unor resurse regenerabile", crede cercetatorul sud-coreean, care spera ca echipa sa a rezolvat astfel una din cele mai grave probleme ale planetei, gasind o alternativa viabila pentru industria de resort, extrem de poluanta si limitata.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri