Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Proiectul Rosia Montana blocat, in presa de azi

Adevarul: Exploatarea Rosia Montana, blocata la Ministerul Mediului

Ministerul Mediului a anuntat ieri,13 septembrie, ca suspenda procedura de evaluare a impactului asupra mediului in proiectul Rosia Montana pentru ca ultimul certificat de urbanism prezentat de Gabriel Resources, emis la sfarstitul lunii iulie, este suspendat de drept pana la decizia finala a instantei.

Ministrul mediului, Attila Korody, a declarat ieri, 13 septembrie, ca decizia de suspendare a evaluarii are la baza o modificare a legii contenciosului administrativ, potrivit careia noul certificat de urbanism este suspendat de drept avand in vedere faptul ca are acelasi continut ca si cel anterior. Ministrul a spus ca Legea contenciosului administrativ (L 552/2007) a fost modificata in 2 august si, potrivit articolului 14, in ipoteza emiterii unui nou act administrativ cu acelasi continut cu unul deja suspendat, actul dublura e suspendat de drept.

O noua sedinta, dupa sentinta judecatoreasca

"Certificatul de urbanism reprezinta unul din actele in lipsa caruia procedura de evaluare nu poate continua", a explicat Attila Korody. Acesta a mai spus ca in prezent, la Tribunalul Alba, la sectia comerciala si de contencios administrativ, este pe rol o actiune judecatoreasca pentru constatarea suspendarii de drept a certificatului de urbanism. "O noua sedinta a Comitetului de Analiza Tehnica pentru proiectul Rosia Montana va fi convocata la minister abia in momentul in care instanta va admite certificatul", a spus ministrul.

Al treilea certificat, judecat la Alba Iulia

Doua organizatii neguvernamentale au dat in judecata Consiliul Judetean Alba pentru emiterea celui de-al treilea certificat de urbanism pentru proiectul Rosia Montana. In acest proces, Ministerul Mediului e solicitat ca parte, ceea ce inseamna ca institutia e obligata sa se prezinte si la proces.

Gold Corporation contesta

Rosia Montana Gold Corporation contesta declaratiile ministrului mediului si apreciaza ca se incearca aplicarea retroactiva a legii, intrucat certificatul a fost emis inainte sa se publice actul normativ. „Modificarea legii contenciosului administrativ a fost operata dupa emiterea celui de-al treilea certificat de urbanism pentru proiectul Rosia Montana", a declarat Horea Avram, directorul pentru mediu al Rosia Montana Gold Corporation.
„Ministerul Mediului spune ca nu se va mai intruni Comitetul de analiza a raportului, dar noi consideram ca, pana la acea decizie, certificatul este valabil", a mai afirmat Avram. Referitor la somatia presedintelui Camerei Deputatilor, care a cerut dezvaluirea contractului dintre Gold Corporation si statul roman, Richard Young a spus ca, daca Agentia pentru Resursele Minerale isi va da acordul, compania e gata sa publice documentele contractului.

Pentru mai multe informatii vizitati Adevarul

Jurnalul National: Autorizarea este oprita

Autorizarea proiectului minier de la Rosia Montana a fost oprita de catre Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile pana la terminarea procesului privind aplicarea Legii contenciosului administrativ asupra sa.

Potrivit lui Attila Korodi, ministrul Mediului, actualul certificat de urbanism al Rosia Montana Gold Corporation este nul, deoarece a fost obtinut pe baza aceleiasi documentatii ca si celelalte doua, care au fost suspendate de instante. Decizia se bazeaza pe alineatul 5 al articolului 14 din Legea 554 pe 2004, modificata cu Legea 262 din 2007. Concret, canadienii au obtinut noul certificat de urbanism in luna iulie, iar legea a fost modificata in luna august. Daca instanta hotaraste ca legea nu se aplica retroactiv, ministerul va continua procedurile cu ultimul certificat.

Compania Gabriel Resources nu e multumita de verdict si a precizat ca decizia "pare sa arate o totala desconsiderare fata de legislatia din Romania".

Pentru mai multe informatii vizitati Jurnalul National

Ziua: Stop joc la Rosia Montana

Procedura de autorizare pentru proiectul minier de la Rosia Montana a fost oprita de catre Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD), pe motiv ca certificatul de urbanism prezentat de investitor a fost suspendat de catre justitie si, in concluzie, nu mai poate fi folosit.

"Compania Rosia Montana Gold Corporation a ramas fara certificatul de urbanism, dupa ce acesta a fost suspendat de Consiliul Judetean Alba, ca urmare a deciziei Tribunalului Alba. Decizia Tribunalului Alba a avut la baza prevederile noii Legi a contenciosului administrativ, din 2 august 2007, mai exact articolul 14, alin. 5 din Legea 554/2004 modificata prin Legea 262/2007", a declarat ministrul Mediului, Attila Korodi (foto), ieri, intr-o conferinta de presa. El a precizat ca procedura de evaluare va fi reluata dupa ce instantele vor da o decizie definitiva in ceea ce priveste certificatul de urbanism.

Certificat cu cantec

Certificatul de urbanism face parte din documentele solicitate de Ministerul Mediului pentru autorizare. Autoritatile locale au emis mai multe astfel de certificate, doua dintre ele fiind suspendate de catre instantele de judecata, fiind contestate de organizatiile neguvernamentale ce se opun proiectului. Ultimul a fost suspendat in vara acestui an, cand era oricum aproape de expirare, astfel ca a fost emis un alt certificat, la sfarsitul lunii iulie 2007.

Modificarile aduse Legii contenciosului administrativ, care au intrat in vigoare la inceputul lunii august, arata ca un astfel de document este suspendat de drept daca un altul identic a fost suspendat inainte. Ministrul Korodi a declarat ca ultimul certificat de urbanism depus de RMGC se supune noii Legi a contenciosului administrativ, chiar daca a fost dat inainte de aparitia modificarilor (n.r. – in Romania, legile nu au efect retroactiv), pentru ca produce efect pe termen indelungat. Noul certificat de urbanism are valabilitate 12 luni.

Lege nerespectata

Compania canadiana Gabriel Resources a criticat decizia Ministerului roman al Mediului de a sista procesul de autorizare pentru proiectul minier Rosia Montana, considerand ca actiunea autoritatilor romane arata o totala desconsiderare a legislatiei, informeaza Mediafax. "Decizia ministerului de a sista procesul de autorizare doar pe baza interpretarii ca un simplu document infomativ (certificatul de urbanism) este esential pentru acest caz inseamna ca ministerul preia atributiile unei curti de judecata, interpretand prevederi ale legii care nu au nici o legatura cu studiul de impact de la Rosia Montana", a declarat, intr-un comunicat, presedinte si director general executiv al Gabriel Resources si Rosia Montana Gold Corporation, Alan R. Hill.

Agitatie in teren

Decizia Ministerului Mediului de a suspenda procedura de autorizare vine in plin scandal in jurul acestui proiect. Recent, Alan Hill l-a acuzat, voalat, pe ministrul Korodi (n.r. – din partea UDMR) ca se opune proiectului RMGC pentru a face loc unei alte companii, dar unguresti. Attila Korodi a calificat acuzatiile lui Hill drept "bazaconii", el sustinand "legalitatea". Mai mult, ieri, la Bucuresti, Competitive Enterprise Institute, un ONG din Washington D.C., a organizat un seminar despre acest proiect, directorul acestui institut, Fred Smith, declarand ca "saracia produce poluare, bogatia o restrange".

Nici opozantii proiectului nu au stat degeaba. Toate ONG-urile care se opun proiectului s-au coalizat pentru strangerea de semnaturi, iar mai multi responsabili din PNL, in frunte cu presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, au solicitat desecretizarea documentelor de concesiune care stau la baza proiectului de exploatare miniera de la Rosia Montana.

Pentru mai multe informatii vizitati Ziua

Gardianul: Autorizarea proiectului Rosia Montana a fost blocata

Procesul de autorizare pentru proiectul minier de la Rosia Montana a fost oprit pe termen nelimitat de catre Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD), pe motiv ca certificatul de urbanism prezentat de investitor este, din punct de vedere legal, nul. Compania Gabriel Resources a reactionat imediat, considerand ca „actiunea autoritatilor romane arata o totala desconsiderare a legislatiei”.

Ministrul mediului, Attila Korodi, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca juristii ministerului, consultati si de o casa de avocatura cu care institutia are contract, au propus suspendarea procedurii de avizare a proiectului pe motiv ca certificatul de urbanism prezentat de Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) ar fi nul de drept.

„Este o speta complicata”

Decizia juristilor de a considera nul actul depus de RMGC – fara de care procedura de autorizare nu poate continua – are la baza o recenta modificare a Legii contenciosului administrativ, care stipuleaza ca un act similar unuia suspendat anterior este si el suspendat de drept pana la judecarea pe fond a procesului &
icirc;n care s-a contestat valabilitatea sa. „Teoretic, procesul de autorizare nu va continua decat in momentul in care procesul intentat de organizatiile nonguvernamentale care au contestat emiterea certificatului de urbanism si, implicit, au cerut suspendarea lui pana la judecarea procesului se va fi terminat”, a declarat ministrul mediului. Korodi a precizat, pentru Mediafax, ca decizia a fost una greu de luat, dat fiind ca, legal, speta este „extrem de complicata si intortocheata”. Totodata, Korodi a mai spus si ca ministerul se asteapta ca in urma acestei decizii sa fie dat in judecata de compania miniera care doreste sa dezvolte proiectul aurifer de la Rosia Montana.

Procurorul general a solicitat identificarea dosarelor inchise pe numele lui Frank Timis

Cu toate ca scandalul „Rosia Montana” a fost, de-a lungul timpului, subiectul a trei dosare penale peste care s-a asternut uitarea prin solutiile de NUP date lui Frank Timis, „eminenta cenusie” a acestui proiect, nici un procuror din conducerea Parchetului Inaltei Curti nu s-a invrednicit sa verifice aspectele semnalate de presa si nici daca si ce presiuni s-au facut pentru ca aceste dosare sa fie inchise. La inceputul acestei luni, „Gardianul” publica informatii dintr-o nota secreta a parchetului, in care anchetatori care s-au ocupat de aceasta speta aratau obstacolele care au existat in finalizarea cauzei respective.

Dosarele lui Frank Timis cuprindeau fapte de coruptie, abuz in serviciu, fals si uz de fals, posibile infractiuni savarsite in afacerea „Rosia Montana”. Din nota respectiva reiesea ca, la un moment dat, cauza trebuia declinata la Directia Nationala Anticoruptie, dar procurorului i s-a”indicat sa pastreze dosarul pana la noi dispozitii”. Despre ce dispozitii anume a fost vorba in acea perioada si cine anume le-a dat nu se stie deocamdata, pentru ca nimeni nu a dorit sa elucideze aceste aspecte. Ca informatie de ultima ora, procurorul general ne-a confirmat ca, in urma, sesizarii asupra celor trei dosare care au primit dubioasele solutii de NUP in cazul Rosia Montana, „s-a solicitat identificarea dosarelor pentru a putea verificate solutiile

Gabriel Resources considera ca decizia este scandaloasa si desconsidera legea

Compania canadiana Gabriel Resources a criticat joi decizia Ministerului roman al Mediului si al Dezvoltarii Durabile (MMDD) de a sista procesul de autorizare pentru proiectul minier Rosia Montana, considerand ca actiunea autoritatilor romane arata o totala desconsiderare a legislatiei. „Suntem extrem de dezamagiti de actiunea Ministerului Mediului, care pare sa arate o totala desconsiderare fata de legislatia din Romania”, se arata intr-un comunicat al Gabriel Resources, care detine 80% din Rosia Montana Gold Corporation SA.

„Decizia ministerului de a sista procesul de autorizare doar pe baza interpretarii ca un simplu document infomativ (certificatul de urbanism) este esential pentru acest caz inseamna ca ministerul preia atributiile unei curti de judecata, interpretand prevederi ale legii care nu au nicio legatura cu studiul de impact de la Rosia Montana”, a declarat, in comunicat, presedinte si director general executiv al Gabriel Resources si Rosia Montana Gold Corporation, Alan R. Hill. El a adaugat ca decizia Ministerului Mediului de a suspenda procesul de autorizare inainte ca justitia sa se pronunte este „scandalos” Hill a explicat ca un certificat de urbanism este doar un document informativ care enumera actele necesare la solicitarea unei autorizatii de constructie. „Nu este o autorizatie sau o aprobare si nu permite luarea unor masuri.

Oricine are dreptul sa ceara un certificat de urbanism si autoritatile locale sunt obligate sa asigure o copie a acestuia oricui solicita acest lucru. Astfel, spre deosebire de o autorizatie, certificatul de urbanism nu este genul de document care poate fi pus in discutie intr-o curte de judecata”, a mai spus Hill. Presedintele Gabriel Resources a aratat ca ONG-urile care se opun proiectului Rosia Montana au abuzat justitia din Romania lansand „procese frivole in jurul unui simplu document informativ”.

Hill a apreciat ca aceasta actiune dovedeste lipsa de respect pentru legile romanesti si „disperarea” de a opri in orice fel proiectul Rosia Montana. In urma deciziei Ministerului Mediului, targetul companiei canadiene de a primi aprobarea studiului de impact in aceasta vara nu va fi atins. Reprezentantul Gabriel Resources a mentionat ca spera ca va reusi totusi sa obtina aceasta aprobare in trimestrul patru al anului.

Relu Fenechiu cere desecretizarea contractelor statului cu Rosia Montana

Deputatul Relu Fenechiu, presedintele Comisiei pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic solicita organismelor abilitate desecretizarea contractelor incheiate intre statul roman si Compania Rosia Montana astfel incat comisia parlamentara pe care o conduce sa poata face o investigatie a acestor contracte.

Relu Fenechiu considera ca o astfel de verificare este necesara intrucat trebuie aflat daca aceste contracte contin sau nu clauze care ar putea obliga statul roman sa plateasca Rosia Montana Gold Corporation despagubiri in cazul in care proiectul de investitie al companiei nu se va finaliza.

Pentru mai multe informatii vizitati Gardianul

Cotidianul: Rosia Montana a fost blocata pe termen nelimitat

Procesul de autorizare pentru proiectul minier de la Rosia Montana a fost oprit pe termen nelimitat de catre Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD), pe motiv ca certificatul de urbanism prezentat de investitor este, din punct de vedere legal, inaplicabil. Decizia are la baza o recenta modificare a Legii contenciosului administrativ, care stipuleaza ca un act similar unuia suspendat anterior este si el suspendat de drept pina la judecarea pe fond a procesului in care s-a contestat valabilitatea sa.

„Teoretic, actiunea de autorizare nu va continua decit in momentul in care procesul intentat de organizatiile nonguvernamentale care au contestat emiterea certificatului de urbanism si care implicit au cerut suspendarea lui pina la judecarea procesului se va fi terminat”, a declarat ministrul Mediului, Attila Korodi. El a precizat ca se asteapta sa fie dat in judecata pentru aceasta decizie pe care o considera complexa, dar pe care spune ca a luat-o in urma consultarii juristilor ministerului si a unei case de avocatura.

Rosia Montana Gold Corp. contesta declaratiile ministrului Mediului, potrivit carora certificatul de urbanism e suspendat in baza Legii contenciosului administrativ, considerind ca se incearca aplicarea retroactiva a legii intrucit certificatul a fost emis inainte sa se publice actul normativ.

„Decizia ministerului de a sista procesul de autorizare doar pe baza interpretarii faptului ca un simplu document informativ (certificatul de urbanism) este esential pentru acest caz inseamna ca ministerul preia atributiile unei Curti de judecata, interpretind prevederi ale legii care nu au nici o legatura cu studiul de impact de la Rosia Montana”, a declarat in comunicat prese-dintele-director general executiv al Gabriel Resources si Rosia Montana Gold Corporation, Alan R. Hill.

In urma deciziei Ministerului Mediului, targetul companiei canadiene de a primi aprobarea studiului de impact in vara lui 2007 nu va fi atins. Totodata, compania estimeaza ca ar trebui sa primeasca autorizatia de constructie in primul trimestru al anului viitor, ceea ce ar permite demararea lucrarilor in primele trei luni din 2008. In cazul in care aceste termene sint respectate, exploatarea efectiva a zacamintului de la Rosia Montana ar incepe in primul trimestru din 2010.

Pentru mai multe informatii vizitati Cotidianul

Gandul: Proiectul Rosia Montana, suspendat pe termen nelimitat de ministrul Mediului

Procesul de autorizare a proiectului minier Rosia Montana a fost suspendat pe termen nelimitat, pentru ca certificatul de urbanism a fost declarat nul. Attila Korodi, ministrul Mediului, a precizat, ieri, ca decizia a fost luata de juristi ai ministerului consultati de o casa de avocatura.

Comisia a propus suspendarea procedurii de avizare a proiectului, deoarece certificatul in cauza depus de Rosia Montana Gold Corporation a mai fost suspendat in trecut, iar instanta nu s-a pronuntat definitiv si irevocabil in aceasta speta.

Decizia are la baza o recenta modificare a Legii contenciosului administrativ, prin care se stipuleaza ca un act similar unuia suspendat anterior este si el suspendat de drept pana la judecarea pe fond a procesului in care s-a contestat valabilitatea sa.

„Decizia a fost una greu de luat, dat fiind ca speta este extrem de complicata si intortocheata”, a declarat Attila Korodi. Ministrul a adaugat ca se asteapta ca Rosia Montana Gold Corporation sa dea in judecata ministerul ca urmare a acestei decizii.

Procesul de autorizare pentru inceperea exploatatiei miniere la Rosia Montana se afla pe ultima suta de metri. Compania a parcurs toate etapele din procedura europeana de eliberare a acordului integrat in mediu, a intocmit un studiu de impact al investitiei pe care l-a prezentat public.

Acum, proiectul se afla in faza finala si este supus unui Comitet de Analiza Tehnica (CAT) ce trebuie sa analizeze pe capitole Studiul de Impact. Daca nu ar fi fost anulat certificatul de urbanism, o decizie privind exploatarea zacamantului de la Rosia Montana ar fi putut fi data pana la sfarsitul acestui an.

Pentru mai multe informatii vizitati Gandul

spot_img

Ultimele știri