Proiectul pentru avizarea suprafeței administrative a viitorului Parc Natural Văcărești a fost respins

d08f56770cbf9c0b42dc83d5d515f168Consiliul General al Municipiului București a respins în ședința de joi proiectul pentru avizarea suprafeței administrative a viitorului Parc Natural Văcărești, a anunțat într-un comunicat de presă Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice (MMSC).

(…) îmi exprim dezamăgirea față de respingerea proiectului pentru avizarea Parcului Național Văcărești. Blocarea acestui proiect, care are avizul specialiștilor Ministerului Mediului și ai Academiei Române, nu face decât să le răpească bucureștenilor șansa de a se bucura de primul parc intraurban protejat din România. Fără acest aviz, nu avem pârghiile legale pentru a proteja această oază a biodiversității, una dintre puținele din Europa și din lume care se găsește în interiorul unei metropole de talia Bucureștiului”, a precizat ministrul Korodi, citat în comunicatul de presă.

Proiectul a fost deja aprobat în ședința Consiliului General din 29 aprilie, însă această ședință a fost atacată în instanță de Prefectura București, ca fiind nestatutară, toate hotărârile aferente acesteia fiind, astfel, suspendate. Pentru a fi deblocate, proiectele au fost reintroduse pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General.

Vreau să fac un apel către toți consilierii generali ai municipiului București și să îi rog să se gândească la interesul bucureștenilor, atunci când votează proiecte de importanță majoră. Săptămâna viitoare, miercuri, îi voi invita la sediul MMSC pe toți liderii grupurilor politice din Consiliul General, pentru a discuta asupra importanței aprobării acestui proiect”, a mai precizat Attila Korodi.

Potrivit unui comunicat al Asociația Salvați Dunărea și Delta, în contextul incendiului semnalat marți în urma căruia zeci de hectare de teren alături de floră și faună aferente au fost afectate semnificativ, organizațiile care fac parte din grupul de inițiativă pentru înființarea Parcului Văcărești le mai cer autorităților române instaurarea regimului de protecție temporară în această zonă.

Conform OUG 57/2007, după depunerea documentației necesare înființării ariei protejate, fapt petrecut încă din iunie, în zonă se poate institui un regim de protecție temporară. Acesta poate presupune organizarea de acțiuni de pază și protecție în zonă prin implicarea organelor de control — Poliția, Poliția locală și Garda Națională de Mediu — supravegherea accesului populației în zonă, amplasarea de panouri informative care să promoveze drepturile și obligațiile celor care accesează perimetrul, precum și organizarea de sesiuni de informare și comunicare în cartierele limitrofe”, se arată în comunicatul Salvați Dunărea și Delta.

ONG-urile mai cer amplasarea permanentă în zonă a unor echipaje ale Poliției și asigurarea unei paze corespunzătoare ca în cazul fiecărui parc din București.

spot_img

Ultimele știri