Gandul: Unda verde plantelor modificate genetic
Senatul a adoptat ieri, cu doar un vot impotriva, proiectul de lege care reglementeaza sistemul de introducere deliberata pe piata si in mediu a organismelor modificate genetic (OMG). Textul – care are la baza o directiva europeana – prevede obligativitatea existentei unei evidente stricte a OMG introduse deliberat pe piata si in mediu si propune sanctiuni sporite pentru cei care nu respecta reglementarile in domeniu.
Amenzile prevazute pentru diverse abateri (introducerea pe piata fara autorizatie, exportul fara documente necesare) variaza intre 10.000 si 80.000 de lei. Orice persoana juridica ce doreste sa introduca pe piata un organism modificat genetic sau o combinatie de asemenea organisme trebuie sa transmita, in prealabil, o notificare catre Comisia pentru Securitate Biologica.
Pentru mai multe informatii vizitati Gandul
Curentul: Organismele modificate genetic, marul discordiei intre producatori si minister
Ministerul Mediului are cadrul legal pentru interzicerea culturii organismelor modificate genetic, dupa ce senatorii au aprobat o Ordonanta de urgenta a Guvernului care armonizeaza legislatia nationala cu cea europeana. Insa, presiunea producatorilor poate transforma Romania in raiul culturilor modificate genetic.
Recent, secretarul de stat din Ministerul Agriculturii (MADR) Gheorghe Albu anunta ca institutia pe care o reprezinta sustine interzicerea organismelor modificate genetic (OMG), insa cei care trebuie sa faca primii pasi in aceasta directie sunt colegii de la Mediu. Tot domnul Albu a spus ca vor fi organizate in aceasta luna intalniri intre reprezentantii MADR, cei de la Mediu si producatori, pentru fi discutata aceasta chestiune, insa lucrurile au ramas la nivel de proiect.
Tatiana Preda, consilier in MADR, ne-a explicat ca, prin decizia Senatului, legislatia nationala a fost armonizata cu cea europeana in domeniu. "E vorba de cadrul de reglementare prin care ne armonizam cu legislatia europeana. Adica se reglementeaza cum va decurge procesul de inregistrare, unde se depun dosarele. Nu este vorba despre introducerea unor culturi modificate genetic", ne-a precizat Tatiana Preda.
Reprezentantul Greenpeace in Romania, Gabriel Paun, spune ca acum Ministerul Mediului are cadrul legal necesar pentru a interzice cultura OMG, iar primul semn despre cum vor evolua lucrurile va veni la sfarsitul lunii, cand ministrii europeni de resort se vor intalni pentru a discuta ridicarea de catre Austria si Ungaria a interdictiei de cultivare a porumbului modificat genetic. "Comisia Europeana a cerut in multe randuri ridicarea interdictiei, insa ministrii au sustinut Austria. Ce e interesant este ca si domnul Korodi va vota, iar felul in care va vota va fi un semnal clar daca se va interzice cultura OMG in Romania sau nu", a punctat Gabriel Paun.
Pentru mai multe infromatii vizitati Curentul