Proiectul laserului de la Magurele a primit finantare  

Comisia Europeana a aprobat finantarea laserului si laboratoarelor proiectului "Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics ELI-NP", care va fi construit pe Platforma de Fizica la Magurele, langa Bucuresti, potrivit unui comunicat al Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat ca lucrarile de constructie vor incepe in prima parte din 2013.

Astfel, Comisia Europeana a aprobat finantarea cu 180 de milioane de euro din fondurile structurale a constructiei, reprezentand o prima transa a finantarii 356 milioane, la cat se va ridica valoarea totala a proiectului.

Dezvoltarea proiectului va fi finantata de catre UE in doua etape, in prima etapa 2013-2015, pentru care a fost aprobata marti finantarea, urmand sa fie construite cladirile complexului stiintific, iar dupa 2015 este programata achizitia de echipamente, inclusiv a celor necesare pentru asamblarea laserului.

Acest proiect implica 40 de institutii academice si de cercetare din 13 state membre si face parte dintr-o initiativa mai ampla, care include si Republica Ceha si Ungaria, in scopul crearii unui consortiu de cercetare european de avangarda, informeaza un comunicat al Comisiei Europene.

Doar 0,5% din PIB, destinati cercetarii

ELI-NP va avea rolul unui laborator paneuropean si va gazdui o gama larga de discipline stiintifice, care va include domenii inovatoare ale fizicii fundamentale, noua fizica nucleara si astrofizica, precum si stiinta materialelor si stiintele vietii. De asemenea, cercetatorii vor studia posibile noi modalitati de tratare a materialelor nucleare si a deseurilor radioactive.

Proiectul urmareste sa promoveze cercetarea nationala si europeana prin crearea unei infrastructuri de cercetare de reputatie internationala deschisa specialistilor din mediul stiintific universitar si privat, precum si din mediul intreprinderilor.

In prezent, in Romania se investesc numai 0,5% din PIB in cercetare si dezvoltare (C&D), in sectoarele public si privat luate impreuna, in timp ce obiectivul national al Romaniei in cadrul strategiei Europa 2020 este de 2%, in contextul unui obiectiv principal de investitii in C&D de 3% pe ansamblul UE.

Se preconizeaza ca ELI-NP va genera impulsul mult asteptat pentru cercetarea si dezvoltarea din Romania, ajutand tara sa elimine decalajele din domeniul inovatiei si sa favorizeze transferul de cunostinte si tehnologie.

Totodata, acest proiect ar urma sa mareasca in mod considerabil atractivitatea Romaniei ca regiune a excelentei in cercetare si a inovarii, evidentiaza comunicatul Comisiei Europene.

Gabriel Botezatu

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri