Aproximativ 70% din suprafața Pământului este acoperită de apă, iar cercetătorii încearcă să cartografieze fiecare centimetru. Pe 21 iunie un grup de cercetători internaționali a anunțat că se află la aproximativ o cincime din drumul spre acest obiectiv, după ce au cartografiat 20,6% din suprafața totală subacvatică a Pământului cu ajutorul tehnicilor moderne de sonar, potrivit unui comunicat.
Proiectul, denumit Seabed 2030, își propune să cartografieze fundul oceanelor la nivel mondial până în 2030, utilizând în mare parte date provenite de la nave științifice, corporații și proprietari de ambarcațiuni private din întreaga lume. Nivelul actual de acoperire arată o creștere modestă față de cifra de 19% de anul trecut (cercetarea a fost îngreunată de COVID-19, a declarat pentru BBC directorul proiectului și hidrograful Jamie McMichael-Phillips), dar proiectul a înregistrat totuși progrese uriașe de la începutul său, în urmă cu patru ani.
„Când a fost lansat Seabed 2030 în 2017, doar 6% din oceane fuseseră cartografiate la standarde moderne”, a scris echipa în comunicat. În ultimul an, echipa a finalizat încă 1,6% din harta globală a oceanelor, adăugând o suprafață „aproximativ jumătate din dimensiunea Statelor Unite”, a adăugat McMichael-Phillips.
Cartografierile recente includ unele dintre cele mai greu accesibile locuri de pe Pământ, datorită datelor împărtășite de exploratorul miliardar Victor Vescovo și de echipajul navei sale, DSSV Pressure Drop. În septembrie 2019, Vescovo a finalizat o misiune personală de a coborî în cele mai adânci puncte din toate cele cinci oceane ale Pământului la bordul unui mic submersibil. Echipa lui Vescovo a folosit, de asemenea, instrumente batimetrice la bordul Pressure Drop pentru a cartografia aceste puncte fierbinți de pe fundul lumii în timp ce nava se afla în apropiere. Expedițiile echipei au cartografiat în aproximativ 10 luni o suprafață echivalentă cu mărimea Franței, mai mult de jumătate din aceasta nefiind văzută niciodată până acum, relatează BBC.
De ce să cartografiem întregul ocean?
Pe lângă avantajele științiifice și comerciale, cartografierea oceanelor poate ajuta la combaterea crizei cliamtice.
Informațiile exacte despre curenți pot contribui la îmbunătățirea modelelor de schimbare climatică, deoarece oceanul joacă un rol cheie în deplasarea căldurii în jurul Pământului, potrivit BBC.
Cum anul trecut proiectul a avansat lent, echipa Seabed este optimistă că proiectul va ajunge la o acoperire de 100% a fundului oceanului până în 2030.