Proiectele solare de mici dimensiuni, mai atractive pentru finanțare

Instalațiile de mici dimensiuni pot deveni o altenativă atractivă în crearea unui mix optim de energii regenerabile, ducând astfel la independența energetică a clădirilor, declară într-un interviu acordat Green Report, Valentin Macec, country manager Phono Solar. De altfel, producătorii de electricitate din surse regenerabile, care dețin centrale cu o putere de până la 1 MW, vor primi subvenții sub forma unor tarife reglementate (feed-in tariff) în locul certificatelor verzi. Cel mai mare feed-in tariff va fi acordat proiectelor fotovoltaice, respectiv 167 de euro pe MWh.

Care sunt avantajele realizării unor astfel de proiecte? Puteți face o comparație cu cele de mari dimensiuni?

Avantajele tarifului fix pentru proiecte mici fotovoltaice sunt multiple, în principal predictibilitatea pentru investiotori, operatorii de rețea, consumatori și totodată pentru instituțiile care reglementează piață. În comparație cu proiectele de mari dimensiuni, se simplifică procedurile de avizare și racordare cât și accesul la finanțare devine mai facil.

Faptul că vor beneficia de un tarif reglementat vor atrage mai ușor finatari?

În mod evident finanțarea se va face pe elemente clare de cost și venit, ceea ce le face bancabile. În general, în România, proiectele mari fotovoltaice nu au fost finanțate de bănci românești, costul finanțării fiind necompetitiv în comparație cu finanțarea din vest.

Acest tip de proiecte va da posibilitatea consumatorilor casnici să aibă acces în sistemul național?

Consumatorii casnici se alimentează acum din sistemul național, ei pot deveni producători care să livreze energie în sistem.

Care ar fi costurile necesare investiției și cam în cât timp un astfel de consumator și-ar putea recupera investiția?

Costurile investiției depind de mărimea și suprafețele disponibile cu orientare sudică iar ca reper, o gospodărie medie consuma aproximativ 3-4 MWh/an ceea ce înseamnă o putere instalată de minim 3 MWp și un cost aproximativ de 4.000 euro plus TVA plus racodul în funcție de locație. Investiția se poate recupera în 6-7 ani dacă este realizată din fonduri proprii.

Care sunt beneficiile pentru economia locală prin dezvoltarea acestui tip de proiecte?

Tariful fix generează dezvoltarea industriei pe orizontală prin distribuitori și instalatori ai acestor echipamente, valoarea adăugată a acestor instalații în economie fiind reprezentată de aceste servicii. De regulă aceste servicii se dezvolta local sau cel mult regional.

Care este situația acestui tip de proiecte în alte state member?

În întreaga Europă aceste proiecte funcționează și au impact pozitiv, atât în economie cât și în interesul ridicat al consumatorilor pentru a deveni cât mai autonomi energetic. Practic, oricine are un acoperiș solid orientat spre sud, poate deveni din consumator, furnizor de energie, beneficiar al acestui tarif fix. Acest model funcționează cu suces în Germania, Marea Britanie, Italia, Grecia, Franța.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri