Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Proiectele majore de mediu aprobate de Comisia Europeana apartin Romaniei

Romania beneficiaza de primele sase mari proiecte aprobate de Comisia Europeana pe Programul Operational Sectorial (POS) Mediu, pe durata de programare 2007-2013.

Valoarea celor sase proiecte depaseste 650 milioane de euro.

Primele patru proiecte aprobate la inceputul lunii aprilie vizeaza investitii de circa 450 de milioane de euro in judetele Giurgiu, Cluj, Salaj si Calarasi. Acestea vor beneficia de finantare europeana prin POS Mediu, contributia Romaniei fiind de aproape 100 de milioane de euro.

Investitiile vor fi efectuate in extinderea/modernizarea retelelor de apa si canalizare, construirea si modernizarea statiilor de tratare a apei potabile si a statiilor de epurare, precum si cresterea calitatii serviciilor publice de apa si canalizare. De aceste investitii vor beneficia peste 820.000 de locuitori din cele patru judete.

Proiectul cel mai important din punct de vedere al valorii fondurilor, de 197 de milioane de euro, vizeaza zona Cluj-Salaj, fiind creat pe bazin hidrografic si nu pe zona administrativa. Localitatile incluse in proiect sunt Cluj-Napoca, Dej, Gherla, Huedin, Zalau, Simleu Sivaniei, Jibou si Cehu Silvaniei. De proiectul ce presupune construirea a trei statii de epurare si peste 100 de kilometri de retea de canalizare vor beneficia 525.000 de locuitori. Potrivit ministrului, lucrarile vor incepe in cea de-a doua parte a anului 2008 si se vor finaliza in 2013.

Celelalte doua proiecte au fost aprobate la sfarsitul lunii mai si au o valoare de circa 204 milioane de euro.

Conform acestor doua proiecte, peste 197.000 de locuitori din judetele Sibiu si Tulcea vor beneficia de finantare europeana pentru extinderea si modernizarea retelelor de apa si canalizare, construirea si modernizarea statiilor de tratare a apei potabile si a statiilor de epurare, precum si cresterea calitatii serviciilor publice de apa si canalizare, lucrarile de investitii urmand sa se deruleze in perioada 2008-2013.

Sectorul apa/apa uzata va beneficia de cea mai mare parte din fondurile europene alocate POS Mediu, respectiv 60 la suta, deoarece este domeniul ce necesita investitii majore in vederea conformarii cu standardele europene.

POS Mediu este unul dintre cele mai importante programe operationale din punct de vedere al alocarii financiare (aproximativ 5,6 miliarde de euro) si reprezinta cea mai importanta sursa de finantare pentru sectorul de mediu. Programul este co-finantat de Uniunea Europeana, prin doua fonduri, Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) si Fondul de Coeziune (FC), aproximativ 4,5 miliarde de euro, la care se adauga si cofinantarea nationala de aproximativ 1,1 miliarde de euro.

Potrivit MMDD, un numar de 30 de aplicatii de finantare se afla in curs de pregatire pe axa prioritara 1 – Extinderea si modernizarea sistemelor de apa si apa uzata – din POS Mediu.

Pe axa prioritara 2 din POS Mediu (Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deseurilor), Domeniul major de interventie 1 (Dezvoltarea sistemelor integrate de management al deseurilor si extinderea infrastructurii de management al deseurilor) se afla in curs de pregatire 23 de aplicatii de finantare, care vor fi finalizate gradual in perioada septembrie 2008 – iunie 2009. Se estimeaza ca pana la sfarsitul anului 2008 vor fi transmise gradual la CE pentru aprobare intre sase si opt proiecte, restul urmand sa fie remise pentru evaluare si aprobare in anul 2009.

In sectorul de termoficare (axa prioritara 3 din POS Mediu) se afla in pregatire (cu fonduri PHARE) trei aplicatii de finantare in orasele Timisoara, Iasi si Bacau. Se estimeaza ca aplicatiile de finantare vor fi elaborate pana la sfarsitul anului 2008.

In sectorul de protectia naturii (axa prioritara 4 din POS Mediu), o noua sesiune de proiecte va incepe, probabil, in luna iulie. Prima sesiune de proiecte a fost lansata in octombrie 2007. La nivelul organismelor intermediare responsabile de verificarea si evaluarea proiectelor au fost depuse 48 de proiecte, dintre care 22 au fost respinse, iar celelalte 26, cu o valoare de aproximativ 12 milioane de euro, urmeaza sa fie revizuite pana la sfarsitul lui mai, in vederea accesarii finantarii. Primele decizii de finantare pentru 15-20 de proiecte se vor semna in luna iulie.

Pe axa prioritara 5 din POS Mediu (Inundatii si zona costiera), Domeniul major de interventie 1 (Protectia impotriva inundatiilor), pregatirea proiectelor inregistreaza o relativa intarziere fata de celelalte axe prioritare, motivata de necesitatea de actualizare a strategiei nationale de management al riscului la inundatii.
Costurile estimate pentru implementarea acquis-ului comunitar de mediu pana la sfarsitul anului 2018, ultimul an acordat ca perioada de tranzitie pentru implementarea tuturor prevederilor acestuia, se ridica la circa 29,3 miliarde de euro.

Acquis-ul comunitar de mediu cuprinde peste 200 de directive, regulamente si decizii, care constituie legislatia orizontala si legislatia sectoriala in domeniul protectiei mediului. Legislatia orizontala cuprinde acele reglementari ce au in vedere transparenta si circulatia informatiei, facilitarea procesului de luare a deciziei, dezvoltarea activitatii si implicarii societatii civile in protectia mediului.

Spre deosebire de aceasta, legislatia sectoriala se refera la sectoarele care fac obiectul politicii de mediu (calitatea aerului, schimbari climatice, gestiunea deseurilor, calitatea apei, protectia naturii, controlul poluarii industriale, substante chimice, organisme modificate genetic, zgomot, protectia civila).

Ziua Internationala a Mediului este marcata pe tot parcursul zilei de joi in mai multe orase din tara.
Punctul culminant al zilei il reprezinta, insa, apelul de stingere a luminilor, incepand cu ora 21,30.

spot_img

Ultimele știri