Proiectele de eficienta energetica ale companiilor romanesti, premiate de BERD

Zece companii romanesti care au implementat masuri de eficientizare energetica cu bani de la Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) au fost premiate ieri in cadrul primei gale organizate de derulatorii programului Facilitatea de Finantare pentru Eficienta Energetica (EEFF).

37 de companii romanesti au accesat pana in prezent fonduri totale de 31 milioane euro prin acest program finantat de UE si derulat de BERD. Potrivit estimarilor, in urma implementarii proiectelor companiile vor face o economie totala de 687.000 MWh pe an.

Doosan IMGB, cea mai mare companie de piese turnate si forjate din tara, a castigat la categoria ”Eficienta energetica in industria grea”, gratie unui proiect care a condus la economii de energie in valoare de 1,5 milioane de euro pe an si la reducerea emisiilor cu 10.000 de tone. Doosan IMGB a ”topit” factura la energie dupa ce a inlocuit un cazan de abur, a reabilitat trei cuptoare si a instalat un sistem de management energetic. Investitiile au fost realizate cu ajutorul un credit EEFF de 2,5 milioane de euro, contractat prin BCR.

SC Recomplast SRL din Buzau a castigat la categoria ”Cea mai mica investitie si cele mai mari economii de energie” cu un proiect de retehnologizare a procesului de productie care i-a redus cu 90% consumul de energie. Investitia, derulata prin BCR, a fost de 200.000 de euro.

Categoria ”Cea mai verde investitie in eficienta energetica” a fost castigata de Petrom OMV, care a investit 1,1 milioane de euro intr-o instalatie de cogenerare care utilizeaza gazele de sonda pentru producerea energiei electrice. Investitia a dus la economii de energie de 38.000 MWh pe an si a redus amprenta de carbon cu 55.000 de tone de CO2.

Credite de pana la 2,5 milioane de euro

Prin Programul EEFF, companiile romanesti pot contracta imprumuturi de pana la 2,5 milioane euro pentru investitii ce vizeaza eficientizarea consumului de energie, beneficiind de un credit nerambursabil de 15 procente din partea UE la finalizarea cu succes a proiectului. Companiile primesc consultanta tehnica gratuita din partea Tractebel Engineering, cea care decide, in numele BERD, eligibilitatea proiectului.

Proiectele sustinute prin intermediul acestei facilitati variaza de la investitii de dimensiuni mici, plecand de exemplu de la un imprumut de 43.000 euro acordat unui producator de imbracaminte, pana la investitii pe scara larga, cum ar fi imprumutul de 2,5 milioane euro catre un producator de caramizi, pentru co-finantarea unei investitii in utilaje in valoare totala de 11 milioane euro.

Bancile participante din Romania sunt Banca Comerciala Romana (BCR), BRD – Groupe Société Générale, Banca Transilvania si CEC Bank.

Cum se pot accesa fondurile

Pentru contractarea unui credit EEFF, in prima instanta trebuie contactata echipa EEFF din cadrul Tractebel Engineering pentru a discuta daca investitia este eligibila. Dupa verificarea eligibilitatii proiectului se trece la elaborarea „Planului de Utilizare Rationala a Energiei“, pe care compania si banca le vor utiliza ca baza pentru cererea de credit. Perioada de elaborare este de aproximativ o luna de la primirea datelor de intrare necesare.

De indata ce a fost semnat contractul de imprumut, se poate incepe implementarea investitiei. Ulterior finalizarii acesteia, un verificator independent al BERD va certifica faptul ca investitia in eficienta enegetica a fost incheiata si este functionala in conformitate cu studiul facut. In termen de 30 de zile lucratoare de la acceptarea raportului de verificare de catre BERD, grantul de 15% este platit de BERD direct companiei industriale.

Inca 22 de proiecte in derulare

EEFF si bancile participante dezvolta in prezent alte 22 de proiecte de eficienta energetica in Romania, care vor beneficia de finantare in valoare de 17 milioane euro. Programul a debutat in 2008, urmand sa fie prelungit si pentru anul viitor, dupa cum au anuntat ieri reprezentantii BERD.
Printre firmele premiate ieri s-au mai numarat Rom Olsena Company din Targu Mures (Premiul ”Deschizatorul de Drum”), Chimcomplex Borzesti (”Cea mai mare investitie cu cele mai mari economii de energie”), Amplast Leresti (”Cele mai mici consumuri pentru produsele de tip casnic”), Kubo Ice Cream Piatra Neamt (”Cea mai <gustoasa> investitie”), Ipec Alba Iulia (”Cea mai eficienta investitie dezvoltata de o companie condusa de o femeie CEO) , Pion Medias (”Investitii in eficienta energetica”), dar si cele 4 banci participante la proiect (”Sustinerea investitiilor in eficienta energetica”).

Livia Cimpoeru
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri