Proiect prin care oamenii și urșii să conviețuiască armonios în Băile Tușnad

Organizația GeoEcologică ACCENT în parteneriat cu Asociația Vox Iuventutis și Primăria Băile Tușnad implementează proiectul cu titlul „WatchBear & AdvoCity – urși și oameni pentru viitor comun” cu scopul de a găsi metode prin care oamenii și urșii să conviețuiască armonios.

Proiectul propus, care se va implementa în perioada 15.03.2022 – 14.03.2024, are ca scop îmbunătățirea implicării civice în zona destinației ecoturistice Băile Tușnad și Împrejurimile (BTI). Mai precis societatea civilă își dorește să intervină în procesele publice de luare a deciziilor care privesc conviețuirea armonioasă dintre om și urs prin instrumente participative și activități watchdog, potrivit unui comunicat.

Problema de bază este că Băile Tușnad nu dispune de o strategie privind evaluarea și monitorizarea metodelor de prevenire împotriva pagubelor create de ursul brun, iar capacitatea primăriei locale nu este suficientă pentru incluziunea societății civile locale, a ONG-urilor și a turiștilor în soluționarea problemelor”, potrivit organizației.

Proiectul își propune soluții pentru conviețuirea dintre oamenii și urșii din Tușnad prin activități, precum:

  • cartarea situației actuale și propunerea soluțiilor concrete pentru localnici privind evaluarea, monitorizarea și îmbunătățirea eficienței metodelor de prevenire a pagubelor;
  • punerea la dispoziția publicului a unui punct de vizitare cu tematica coexistenței urs-om;
  • organizarea și implicarea civică activă a unei campanii de advocacy, pentru a elabora o Strategie locală privind prevenirea pagubelor, brand și regulament de organizare a evenimentelor în oraș.

Se va dezvolta o platformă online (aplicație mobilă) de tip watchdog, care va servi ca instrument de comunicare și monitorizare în contextul problemelor de mediu.

Totodată, se va organiza în 2022 și 2023 în cadrul evenimentului TusnadEcoUrsFest o platformă offline (conferință tematică), dedicat promovării și conștientizării coexistenței om-urs cu implicarea societății profesionale și civile. Vor fi realizate patru spoturi video pe tot parcursul proiectului propus despre coexistența om-urs în zona țintă cu provocările dar și cu soluțiile ei.

Activitățile extrașcolare vor fi implementate în școlile gimnaziale din destinația ecoturistică BTI, precum și în cadrul evenimentelor TusnadEcoUrsFest, organizat în luna septembrie.

Citește și: Cum a ajuns România să îi mai „taie coada”: de la estimări de până la 12.000, am ajuns la „peste 4.000 de urși” 

Premieră în România – recensământ al urșilor bruni, prin metode genetice

WWF: Legea privind intervenția la urși poate crea premisele vânătorii la trofeu, în forma adoptată de Parlament

spot_img

Ultimele știri