O echipa formata din doi elevi, un profesor si un inginer de la Grupul Scolar de Chimie Industriala "Terapia" din Cluj-Napoca au propus municipalitatii un proiect de salvare a Canalului Morii, care strabate de sute de ani centrul istoric al orasului, proiect adoptat de primarie, relateaza Agerpres.
Alcatuit din elevii Victor Bacalu si Valentin Stefan Pestean, profesoara de biologie si ecologie Leonora Barbu si inginerul chimist Szenkovits Mariana, grupul de actiune a venit cu o solutie viabila, care integreaza canalul de apa din zona istorica a orasului in planul urbanistic general, ca zona pietonala, imbinand natura cu traditia, dar si cu elemente arhitecturale moderne. Experimentul privind acest proiect s-a desfasurat in laboratoarele de biologie si chimie ale Grupului Scolar de Chimie Industriala "Terapia" si pe teren, in diferite puncte din centrul orasului si din cartiere, pe traseul Canalului Morii, unde s-au facut masuratori ale nivelului apei.
Analizele fizico-chimice au fost determinate cu ajutorul unui fotocolorimetru de laborator, care functioneaza pe principiul absorbtiei luminii in substante. Echipa a prelevat probe din teren, a facut analize fizico-chimice si microbiologice de laborator ale apei, precum si o investigare experimentala a efectelor apei poluate asupra plantelor. Initiatorii proiectului au demonstrat, totodata, necesitatea demararii unei campanii de salvare a Canalului Morii prin lansarea unui apel online catre populatie si infiintarea unor garzi ecologice care sa strabata traseul pietonal paralel cu Canalul Morii, distribuind pliante, fluturasi si chestionare.
Echipa a realizat, de asemenea, o simulare pe calculator cu implementarea proiectului, pe langa analizele fizico-chimice si microbiologice ale apei canalului, care au evidentiat valori crescute la nutrientii organici si anorganici, conductivitate ridicata, deficit de oxigen, pH scazut si o densitate mare de bacili coliformi. Campania educativa "Salvati Canalul Morii din Cluj Napoca", inceputa in scoala si in comunitate, prin care a fost sustinut acest proiect, in detrimentul celui de acoperire a Canalului, a avut un impact deosebit.
Peste 1.200 de cetateni din Cluj-Napoca, din alte localitati ale Romaniei si chiar din strainatate au raspuns prin semnaturi, solutii si comentarii la apelul lansat online de echipa. Proiectul a fost inclus intre prioritatile primariei. S-a trecut chiar la actiuni concrete: igienizarea unor portiuni din Canalul Morii, organizarea unui concurs-licitatie de proiecte de reabilitare a Canalului Morii, vizand inlocuirea parapetilor si lucrarile de reabilitare a zidurilor de sprijin, studii de fezabilitate privind cresterea vitezei apei, acestea facand parte dintr-un plan mai complex, care include si stoparea deversarii apelor menajere in canal.