Proiect pentru desemnarea in Marea Neagra de Arii de Protectie Speciala Avifaunistica

Societatea Ornitologica Romana, alaturi de partenerii BirdLife din Bulgaria (BSPB), Turcia (Doga Dernegi) si Grecia (HOS), a demarat un proiect care are ca scop identificarea de Arii Marine de Importanta Avifaunistica, primul pas catre desemnarea ulterioara a acestora ca Arii Marine de Protectie Speciala Avifaunistica.

La fel ca si in cazul ariilor terestre, aceste actiuni vor conduce la un management sustenabil al acestor situri, astfel incat protectia si conservarea speciilor sa fie amplificate, in concordanta cu Directiva Pasari.

„Coasta sudica a Marii Negre are o importanta deosebita pentru conservarea resurselor marine si a biodiversitatii in regiune. Exista o probabilitate mare ca pasarile de marine care cuibaresc in multe alte tari (atat din UE, precum Grecia, Italia si Malta, cat si tari din Nordul Marii Negre, precum Ucraina) sa fie intalnite si in apele din Romania, Bulgaria si Turcia, in anumite perioade ale anului, pentru a cauta hrana. Proiectul "Pasarile din Marea Neagra" are ca scop furnizarea de informatii asupra zonelor cheie pentru pasarile de mare din sudul Marii Negre, cu relevanta pentru mai multe tari si specii, la nivel regional si al UE”, se arata intr-un comunicat al organizatiei romane.

Lipsa de date, pericol pentru pasari

Comisia Europeana a cerut statelor membre ale UE sa vina cu propuneri pentru completarea componentei marine a proiectului Natura 2000 pana in anul 2008 sau, acolo unde acest lucru nu a fost posibil, sa indice masurile pe care urmeaza sa le adopte pentru a asigura ca aceste situri pot fi desemnate cat mai repede posibil.

„Cu toate acestea, nu au fost realizate studii asupra situatiei critice in care se afla pasarile – din cauza lipsei hranei si a zonelor de odihna – de-a lungul coastei europene a Marii Negre sau in Turcia (tara candidata la UE). Aceasta lipsa de date reprezinta o amenintare critica pentru conservarea speciilor marine din Marea Neagra. Chiar daca zonele de cuibarit sunt cunoscute, exista foarte putine informatii cu privire la zonele principale de hranire si odihna. Aceste pasari, care sunt protejate in zonele terestre de cuibarit, nu se afla la adapost in mediul marin, care are o importanta cruciala de-a lungul ciclului lor de viata”, spun reprezentantii Societatii.

Pentru a include aceste zone in reteaua Natura 2000 este nevoie de realizarea unor cercetari concrete, folosind o serie de tehnologii si metodologii standardizate, dezvoltate de BirdLife International.

Ariilor Marine de Importanta Avifaunistica, va fi detaliata o schita pentru proiecte viitoare si va fi creata capacitatea de implementare pentru acestea.

Inventar al Ariilor Marine

Odata identificate aceste situri, va fi creat un inventar preliminar al Ariilor Marine de Importanta Avifaunistica (conform criteriilor BirdLife). Aceste criterii sunt in conformitate cu Directiva Pasari a UE si sunt considerate a fi baza de referinta pentru desemnarea Ariilor de Protectie Speciala Avifaunistica de catre Comisia Europeana si Curtea Europeana de Justitie.

Potrivit Societatii Ornitologica Romane, conservarea pasarilor marine si a habitatelor acestora in Marea Neagra nu este un subiect popular in randul publicului larg, comunitatilor locale, industriei pescuitului si factorilor de decizie.

Chiar daca factorii de decizie si publicul cunosc, in general, problemele siturilor Natura 2000, componenta marina a acestui proiect nu s-a bucurat de aceeasi acoperire in mass media.

Specii de importanta internationala

Coasta sudica a Marii Negre detine populatii de importanta internationala de furtunar si cormoran motat, ambele specii fiind protejate prin Directiva Pasari a UE, Anexa 1 (specii de pasari care fac obiectul masurilor de conservare speciale privind habitatul, in scopul asigurarii supravietuirii si reproducerii lor in aria lor de distributie). Zona este importanta pentru aceste specii, dar si pentru altele, pentru asigurarea hranei, este folosita inainte si dupa perioada de reproducere sau pentru iernat.

Societatea Ornitologica Romana (SOR) este o organizatie neguvernamentala, nonprofit, care deruleaza activitati pentru protectia pasarilor si naturii cu sprijinul membrilor, voluntarilor, pe baza de donatii si proiecte.

Din 1997 este partener al BirdLife International – o retea mondiala ce cuprinde peste 100 de organizatii nationale pentru conservarea pasarilor si a naturii.

Gabriel Botezatu

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri