Proiect legislativ pentru protectia padurilor virgine initiat de MMP

Ministerul Mediului si Padurilor (MMP) a initiat recent un proiect legislativ de modificare a Normelor tehnice pentru amenajarea padurilor. „Prin acest act ne propunem ca padurile virgine si cvasivirgine, identificate pana in prezent, sa fie zonate in tipul functional I de protectie, categoria functionala paduri virgine”, potrivit declaratiilor ministrului de resort, Laszlo Borbely.

Ministrul Mediului si Padurilor a explicat ca, pe baza viitoarei legi, vor fi protejate toate arboretele virgine sau padurile seculare cu structuri primare, ecosisteme forestiere care s-au guvernat dintotdeauna prin procesele biocenotice naturale, in care atat statiunea forestiera cat mai ales biocenoza forestiera nu au fost influentate semnificativ de-a lungul timpului prin interventiile antropice.

Conform estimarilor, in Romania se regasesc in prezent circa 250.000 ha de paduri seculare, la care influenta antropica de-a lungul timpului, a fost foarte redusa. “In tipul I functional, categorie la care se incadreaza aceste paduri, este interzisa orice fel de interventie silviculturala” a precizat Borbely.

Totodata, MMP a initiat demersuri pentru acordarea de compensatii proprietarilor de paduri afectati de masurile de protectie preconizate. "Noi am notificat Comisia Europeana asupra acordarii formelor de sprijin pentru acesti proprietari care inregistreaza pierderi de venit. Asteptam raspunsul. Mai exista si alternativa de a promova masuri de sprijin prin Programul National de Dezvoltare Rurala. In acest sens, valoarea estimata este de 100.000.000 Euro, pentru o perioada de 5 ani", a mai spus ministrul mediului.

Acesta a mai precizat ca, in acest moment, exista in Parlament un proiect de lege prin care furtul de lemne, indiferent de cantitate, va fi pedepsit penal, nu numai in cazurile in care este depasita cantitatea de 5 mc, asa cum este in momentul de fata.

"Totodata, ne vom adresa Consiliului Superior al Magistraturii pentru a atrage atenția asupra pericolului social reprezentat de taierile ilegale, avand in vedere și faptul ca doar 0,5% din dosare au fost soluționate", a subliniat Borbely.

Foto: ferrebeekeeper.wordpress.com

Cosmin Zaharia

Citeste:

Amenzi in valoare de 67 mii lei pentru taieri ilegale de arbori

Padurile Romaniei s-au redus sub media europeana

Romsilva a exploatat 6,9 milioane metri cubi lemn in primele 9 luni ale anului

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri