Proiect: Deversarea apelor uzate în râuri și lacuri va putea fi amendată drastic

Deversarea apelor uzate, substanțelor petroliere sau periculoase în apele de suprafață sau subterane va constitui contravenție și se va sancționa cu amenzi mergând până la 15.000 de lei pentru persoanele fizice și până la 100.000 de lei pentru persoanele juridice.

Potrivit unui proiect de lege care modifică Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului, depus de liberali la Senat, este obligatorie „monitorizarea permanentă a riscurilor legate de utilizarea şi reutilizarea apei, prin identificarea şi urmărirea deversării prin vidanjare a apelor uzate.”

Potrivit proiectului, persoanele fizice și juridice au obligația ca, în cazul deţinerii şi utilizării de autovidanje şi instalaţii de vidanjare a apelor uzate, să se doteze cu sisteme de urmărire satelitară de tip GPS şi de stocare a datelor privind manipularea apelor uzate, date la care să aibă acces în timp real autoritatea de mediu competentă, și să păstreze timp de 6 luni istoricul datelor privind manipularea apelor uzate şi deversate prin vidanjare.

„Pentru a preîntâmpina deversarea apelor uzate în ape subterane, supraterane sau în alte spaţii care prejudiciază calitatea apelor/mediului – fenomen larg răspândit în România propunem ca, prin completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului, operatorii economici care furnizează servicii de vidanjare să se doteze cu sisteme de urmărire satelitară de tip GPS, astfel încât autoritatea de mediu competentă să poată realiza în timp real trasabilitatea deplasării şi deversării apelor uzate. Operatorii economici care prestează servicii de vidanjare se vor conforma noii obligaţii, cu ocazia autorizării/reautorizării de mediu. De asemenea, operatorii vor fi obligaţi să păstreze pentru minimum 6 luni istoricul datelor privind manipularea apelor uzate şi deversate prin vidanjare”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

În localităţile în care nu se poate realiza branşamentul la reţelele de canalizare, recepţia finală la terminarea lucrărilor de construire se poate realiza şi în baza unui contract de prestări servicii, valabil minimum 12 luni, încheiat de proprietarul construcţiei cu o societate autorizată pentru servicii de vidanjare a apelor uzate.

Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice, şi de la 50.000 lei la 100.000 lei, pentru persoane juridice, deversarea apelor uzate, substanţelor petroliere sau periculoase, apelor care conţin substanţe periculoase, în apele de suprafaţă sau subterane sau în alte spaţii decât cele autorizate”, se mai arată în proiectul depus la Senat.

Citește și: Cinci copaci solari montați în București oferă surse de energie verde pentru încărcarea dispozitivelor electronice

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri