Asociatia MaiMultVerde lansat un proiect european de conservare a ariei naturale protejate de interes national Deniz Tepe, din Dobrogea.
Astfel, asociatia a demarat proiectul “Elaborarea Planului de Management Integrat al sitului Natura 2000, Deniz Tepe si al ariei naturale protejate de interes national Dealul Deniz si imbunatatirea gradului de constientizare publica privind importanta conservarii biodiversitatii”.
Proiectul va fi implementat in parteneriat cu Fundatia Eco-Pontica, unul dintre custozii sitului Natura 2000 Deniz Tepe. Valoarea totala a proiectului este de 1.163.444 lei, din care valoarea eligibila este de 994.475 lei. Proiectul se va incheia in 30 noiembrie 2014.
Deal in forma de elefant culcat
Situl Natura 2000 Deniz Tepe este o arie naturala protejata cu o suprafata de 1.900 ha situata in sudul Podisului Dobrogei, in interiorul Depresiunii Nalbant.
Dealul Deniz Tepe este usor recogniscibil in peisajul dobrogean, avand forma unui elefant culcat, cu o altitudine maxima de 258 m, izolat in mijlocul unor zone joase de campie. Custozii sitului sunt Societatea Ornitologica Romana si Fundatia Eco-Pontica. Administrativ, situl se afla pe teritoriul comunelor Mihail Kogalniceanu, Mihai Bravu si Nalbant din judetul Tulcea.
Destinatie de birdwatching
Situl este important pentru populatiile cuibaritoare ale unor specii caracteristice zonelor de stepa precum: pasarea ogorului (Burhinus oedicnemus), ciocarlie de stol (Calandrella brachydactyla), ciocarlie de baragan (Melanocorypha calandra), fasa de camp (Anthus campestris) si sorecar de camp (Buteo rufinus).
De asemenea, este o importanta zona de hranire pentru o parte din perechile cuibaritoare de serpar (Circaetus gallicus) si acvila mica (Hieraaetus pennatus) din situl vecin Padurea Babadag. soimul dunarean (Falco cherrug) se poate observa cu regularitate stationand sau hanindu-se in zona.
Abundenta de pasari din aceasta zona face ca Deniz Tepe sa fie vizitat de multi amatori de birdwatching din Romania, dar si din strainatate. Alte specii importante care pot fi gasite in zona Deniz Tepe si listate in anexa II a Directivei Consiliului 92/43/CEE sunt: popandaul (Spermophilus citellus), balaurul dobrogean (Elaphe quatorlineata) si clopotelul dobrogean (Campanula romanica).
Obiectivele proiectului:
* eficientizarea managementului sitului Natura 2000 Deniz Tepe prin elaborarea unui Plan de Management Integrat, orientat spre protectia si mentinerea unei stari de conservare favorabila a faunei si habitatelor ariei protejate.
* evidentierea fizica a limitelor sitului Natura 2000 ROSPA0032 Deniz Tepe.
* imbunatatirea gradului de informare si constientizare a populatiei asupra beneficiilor si oportunitatilor generate din administrarea eficienta a ariei naturale protejate in vederea unei bune administrari a acesteia, precum si asupra necesitatii conservarii biodiversitatii.
* resterea si intarirea capacitatii institutionale a custozilor sitului Natura 2000 Deniz Tepe.