Proiect de 40 milioane de euro pentru gestionarea deseurilor

Cererea de finantare pentru proiectul "Sistem integrat de management al deseurilor – Depozit Ecologic Zonal in judetul Mures", in valoare de 40 milioane de euro, ar putea ajunge in aceasta primavara la Bruxelles, informeaza Agerpres.

"Am primit informatia, de la Ministerul Mediului, ca studiul privind managementul deseurilor a fost aprobat la nivelul ministerului. Suma care va fi alocata este de 40 de milioane de euro. A fost aprobata construirea unei statii de tratare mecano-biologica, prin care judetul Mures va putea putea sa indeplineasca toate criteriile la care s-a obligat pe o perioada de 20 de ani. Dupa 2016, trebuia oricum sa construim aceasta statie. Noua ni s-a aprobat acum, e un proiect mare, care priveste judetul in intregime. Sper ca in luna martie vom putea depune proiectul tehnic la Bruxelles. Fiind un proiect mare, va fi evaluat de comitetele de specialitate de la Bruxelles", a declarat presedintele Consiliului Judetean Mures, Edita Emoke Lokodi. Aceasta crede ca, de anul viitor, proiectul va fi implementat si ca finantarea trebuie, in prima faza, suportata de judet.

"Ulterior, asa cum se intampla in cazul tuturor fondurilor europene, se deconteaza executarea lucrarilor. Va trebui sa prevedem din buget sumele necesare pentru cele doua proiecte (cel referitor la gestionarea deseurilor si cel pentru modernizarea retelelor de apa -n.r.). De 25 milioane avem nevoie, in totalitate, pentru managementul deseurilor si proiectul cu apa", a precizat Lokodi.

La sfarsitul anului 2008, presedintele Consiliului Judetean Mures, Edita Emoke Lokodi anunta ca, in judet, situatia gestionarii deseurilor este alarmanta, desi era in pregatire un proiect de gestionare intergata a deseurilor, in valoare de peste 40 milioane de euro. Aceasta spunea ca gravitatea situatiei este data de faptul ca municipiile si orasele din judet, printre care Targu Mures, Reghin, Ludus, Iernut si Sovata urmeaza sa isi inchida gropile de gunoi istorice incepand din luna ianuarie 2009, pana la jumatatea anului.

Pe langa municipii, pana la filele anului 2009, trebuie sa inchida depozitele de gunoi si comunele din judet, fapt ce va implica costuri foarte mari, datorita distantelor la care vor trebui transportate deseurile. In aceste conditii, gunoiul din aceste municipii si comune ar trebui sa fie transportat la singura groapa ecologica din judet, cea de la Sighisoara, care insa nu are capacitatea de a prelua intreaga cantitate pe termen mediu, daca autoritatile nu vor construi o noua alveola.

Situatia a fost creata de consortiul italian SC Agenda 21 SA, care, in baza unui parteneriat public privat incheiat in anul 2003, s-a angajat sa construiasca depozitul ecologic zonal de gunoi de la Ungheni. Intrucat societatea italiana nu s-a achitat de promisiuni, Consiliul Judetean Mures a depus in instanta o cerere de reziliere a contractului, solicitand consortiului restituirea terenului. CJ Mures a castigat procesul la Tribunalul Mures, insa Curtea de Apel Targu Mures a apreciat ca dosarul este de natura comerciala si l-a trimis la Brasov.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri