A început prohibiția generală la pescuit. Amenzi de până la 1.000 de lei

Astăzi a început prohibiția generală la pescuit pentru anul 2021, care durează până pe 7 iunie. Amenda pentru pescuit recreativ în acest interval este de până la 1.000 de lei, iar pentru cel comercial – până la 10.000 de lei.

Pe 19 martie, în Monitorul Oficial a fost publicat Ordinul ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și al ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor privind stabilirea perioadelor și zonelor de prohibiție a pescuitului, precum și a zonelor de protecție și refacere biologică a resurselor  acvatice vii în anul 2021.

Prin acest ordin se instituie măsuri de prohibiție pentru pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv și familial al oricăror specii de pești, crustacee, moluște și alte viețuitoare acvatice în habitatele piscicole naturale, pe o durată de 60 de zile, în perioada 9 aprilie – 7 iunie inclusiv, iar în apele care constituie frontieră de stat, pe o durată de 45 de zile, în perioada 24 aprilie – 7 iunie inclusiv, cu excepțiile prevăzute în ordin.

În perimetrul Rezervației Biosferei Delta Dunării se admite pescuitul în scop familial al scrumbiei folosind maximum două setci în perioada 22 aprilie – 1 mai inclusiv, în zonele aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 763/2015 pentru aprobarea Planului de Management și a Regulamentului Rezervației Biosferei Delta Dunării. În afara perioadelor de prohibiție, pescuitul recreativ/sportiv al speciilor știucă, salău, somn și crap, este permis aici numai cu eliberarea tuturor capturilor (catch & release).

  • Prohibiția la știucă este în perioada 1 februarie – 15 martie (43 zile).
  • Prohibiția la șalău și biban este în perioada 28 martie – 7 iunie (72 zile).
  • Prohibiția la păstrăv este în perioadele 1 ianuarie – 31 martie 2021 și 1 octombrie 2021 – 31 martie 2022. Restricția se aplică pentru speciile de păstrăv indigen, curcubeu și fântânel, pescuitul păstrăvului de mare fiind interzis pe tot timpul anului.
  • Perioadele de prohibiție la scrumbie variază de la un sector al Dunării la altul. Detalii aici.
  • Prohibiția la calcan este în intervalul 15 aprilie -15 iunie.

Este interzis pe tot cursul anului pescuitul următoarelor specii de pești: pietrarul, fusarul, ghiborțul de râu, cernușca, șalăul vărgat, aspretele, pecarina, guvidul de Razelm, zglăvoaca răsăriteană, lostrița, mihalțul, caracuda, coregonul, lipanul, păstravul de mare și sturionii.

Pescuitul recreativ în perioada de prohibiţie sau în zonele protejate este considerată contravenţie și se sancționează cu amendă de la 600 lei la 1.000 lei şi cu reţinerea şi suspendarea pe o perioadă de 90 de zile a permisului sau autorizaţiei de pescuit.

Pescuitul comercial în perioada de prohibiţie constituie infracţiune şi se sancţionează cu amendă de la 6.000 lei la 10.000 lei şi interzicerea dreptului de a pescui între 1 şi 3 ani.

Prohibiția pescuitului, ca definiție, este acea perioadă în care este interzisă desfășurarea unor activități de pescuit pentru a nu periclita dezvoltarea durabilă a Fondului piscicol național.

Citește și: 

Ministrul Mediului: Pescuitul sturionilor, interzis pe o perioadă nedeterminată

Bulgaria a prelungit cu cinci ani interdicția de pescuit la sturion din apele sale teritoriale

spot_img

Ultimele știri