Un grup de cercetători germani au reușit să transfere energie printr-un superconductor la o temperatură de – 70 de grade Celsius. Temperatura obținută este una record deoarece în mod normal superconductorii funcționează la temperaturi de – 140 de grade Celsius, la presiuni normale, sau – 109 grade Celsius la presiuni ridicate. Temperatura obținută poate fi un pas important în încercarea de lungă durată pentru a obține un supreconductor care să funcționeze la temperaturi normale și care ar înlesni astfel construirea unor rețele electrice mult mai eficiente.
Cu toate că temperatura obținută este un record absolut, aceasta pentru a funcționa are nevoie de o presiune extremă, de aproximativ 200 Gigapascali. „10 Gigapascali este presiunea care se folosește pentru a crea diamantele sintetice. Presiunea din interiorul Pământului este de 360 de Gigapascali”, a declarat Mikhail Eremets, fizician în cadrul institutul pentru chimie „Max Planck” din Mainz, Germania.
Supeconductori sunt materiale care conduc electricitatea cu rezistență zero sub o anumită temperatură. Supreconductibilitate se bazează pe electronii care nu se respinge unul pe altul așa cum se întâmplă în materiale obișnuite. Electronii formează cupluri delicate, cunoscut sub numele de perechi Cooper, care poate traversa supreconductorii fără efort. Electronii din aceste perechi sunt ținute împreună prin fononi sau vibrațiile de atomilor supreconductorului.
De mai bine de 30 de ani oamenii de știință au încercat să dezvolte supreconductori care să funcționeze la temperaturi pozitive.
Citește și:
New Entry la Google: află cât de eficiente sunt panourile solare pe acoperișul tău