Programul Spatii Verzi

Un copac emana 20 de metri cubi de oxigen in 24 de ore, iar un om are nevoie de doar 2 metri cubi de oxigen pe zi.

Romania este una dintre tarile cu cele mai reduse suprafete de spatii verzi pe cap de locuitor din Europa. Cu toate acestea, suprafata totala a spatiilor verzi din localitati – desi este de parte de necesarul prevazut de normele europene, de 26 de metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor – se diminueaza vizibil in fiecare an, in loc sa creasca.

Drept urmare, este nevoie de cat mai multe initiative care sa protejeze mediul inconju ra tor, pentru orase mai frumoase si un aer mai curat. Programul "Spatii Verzi", desfasurat de MOL Romania si Fundatia pentru Parteneriat, si-a propus exact acest obiectiv, iar rezultatele sale au depasit cu mult asteptarile celor doua organizatii par te nere initiatoare. Interesul a fost unul major: organizatii neguvernamentale in parteneriat cu scoli si institutii publice au de pus 136 de proiecte spre a fi finantate, 19 dintre acestea primind sprijin financiar din partea MOL Romania.

Asociatia Proscoala 3 – Carei

Proiectul "Parcul scolii – o oaza in mijlocul cartierului de beton", initiat de Asociatia Proscoala 3 din Carei, a devenit casti gatorul marelui premiu al programului "Spatii Verzi" din 2007, juriul considerand ca aceasta a fost cea mai spectaculoasa transformare a unei curti paraginite intr-un parc plin de verdeata si flori. Astfel, organizatia Proscoala, fondata de cadre didactice si parinti ai scolii Generale nr. 3 Carei, a primit de la MOL inca o data echivalentul sumei obtinute in cadrul programului, adica 7.500 de lei.

Scopul proiectului – amenajarea parcului din fata cladirii principale a scolii si a unui gard viu spre cartierul de blocuri – a fost atins in intregime, imbunatatindu-se considerabil calitatea mediului inconjurator al scolii. In fata cladirii principale se intinde acum un parc amenajat la standarde europene. Arbustii care vor forma gardul viu spre cartierul de blocuri vor asigura o perdea ce va izola curtea de cartierul suprapopulat din vecinatate. Zecile de arbusti si copaci plantati in cadrul proiectului vor indeplini rolul de filtru verde intre scoala si sosea, diminuand poluarea aerului si poluarea sonora. In paralel cu munca din parc a avut loc un concurs de desene si creatii literare, iar in urma evaluarii lucrarilor elevilor, asociatia a realizat o expozitie cu lucrarile selectate, chiar in parcul recent amenajat.

Asociatia Creativ – Bucuresti

In cadrul proiectului intitulat "Loc de joaca: Prietenii naturii", Asociatia Creativ din Bucuresti a renovat parcul si terenul de joaca din curtea Sectiei de Pneumologie Pediatrica a Spitalului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Capitala. A fost amenajata o adevarata insula de "aventuri" pentru cei aproximativ 200 de copii care sunt internati lunar in aceasta institutie.

Cele doua leagane, toboganul si cetatuia sunt inconjurate de un gard viu de flori, la realizarea caruia au participat, pe langa voluntarii organizatiei, si micii pacienti ai spitalului. Inainte de interventia asociatiei, curtea spitalului era gri si nu avea nimic care sa-i atraga pe copii la joaca. Acum, aproape ca la o galerie de arta, cei mici se plimba prin curtea spitalului admirand picturile de pe gardul interior, realizate de voluntari si de copii – cei internati in spital si elevii de la o scoala din cartier. "S-a schimbat radical, pana si personalul de aici a venit sa admire noul chip al curtii. Un chip vesel, stimulant pentru vindecarea copiilor si, mai ales, relaxant", a marturisit un voluntar. Pe langa aceste imbunatatiri exterioare, voluntarii Asociatiei Creativ si cei ai Organizatiei Actor realizeaza cu copiii din spital, de cel putin doua ori pe saptamana, activitati educationale pe tema naturii.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Ultimele știri