Program Rabla 2025 – cât timp va fi suspendat și ce se întâmplă cu el

Programul Rabla 2025 a fost suspendat, iar situația va dura până când noul Guvern va face toate calculele pentru a vedea dacă există sau nu bani la buget pentru reluarea lui. În paralel, discuțiile despre schimbarea impozitului auto au început, iar dacă se concretizează, mașinile vechi și poluante vor fi taxate mai mult. Pe scurt, guvernul spune că nu există suficiente fonduri pentru ca un program Rabla 2025 să continue și anul acesta, fără să dea un termen clar privind reluarea acestuia.

Program Rabla 2025 – doi ani de suspendare

După 20 de ani, Programul Rabla se oprește pentru moment. Amânarea lui a afectat grav dealerii implicați în proces.

Mai mulți comercianți au anunțat că nu mai așteaptă după guvern și încep să facă discounturi. 

Între timp, noul executiv discută despre modificarea impozitului auto anual, care momentan este calculat în funcție de capacitatea cilindrică.

Guvernanții vor ca pe viitor să se ia în calcul și detalii precum vechimea și emisiile de dioxid de carbon. Reprezentanții APIA (Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile) sunt de părere că acest lucru ar aduce 17 miliarde de lei anual la buget de stat, ținând cont de faptul că România are unul dintre cele mai vechi parcuri auto din Europa.

 „Personal, cred că, având mai puțini bani la dispoziție, trebuie să ne concentrăm pe acele programe de susținere a unor direcții care rezolvă câteva lucruri. În primul rând, ne cresc capacitatea de a ne crește exporturile, avem un deficit comercial foarte mare. De exemplu, pe componenta de fotovoltaic am ajuns să avem niște dezechilibre foarte mari în sistemul energetic. Capacitatea de a absorbi noi infuzii de fotovoltaic e foarte scăzută, în anumite zone sunt probleme destul de mari, deci nu putem să facem rău susținând un anumit program care sună bine.”, a spus premierul Ilie Bolojan.

CITEȘTE ȘI: Programul Rabla 2025: mai verde, mai simplu și digital

Guvernul renunță momentan la programul Rabla 

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Diana Buzoianu, a declarat că toate programele de la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) vor fi analizat și se va lua o decizie cu privire la cele care au fost blocate și cele care urmau să fie lansate în perioada următoare.

AFM a anunțat pe 18 iunie suspendarea tuturor programelor de finanțare în desfășurare iar ulterior a precizat că s-a decis „suspendarea lansării tuturor programelor de finanțare, inclusiv lansarea sesiunii Rabla pentru persoane fizice”, care era programată pentru 19 iunie.

CITEȘTE ȘI: Programul Rabla pentru tractoare: modificat după trei luni din cauza corupției dealerilor

Istoria programului Rabla – 20 de ani de schimbare a pieței auto

Programul Rabla a funcționat 20 de ani în România și în baza acestuia, peste 700.00 de oameni și-au luat mașini noi, ajutați de vouchere-le care au ajuns și la 10.000 de euro.

Banii de la Rabla vor fi investiți în proiecte din PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență).

Suspendarea programului Rabla se resimte deja puternic în piața auto. Conform unui raport al Asociaţiei Constructorilor de Automobile din România (ACAROM), care citează datele Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări (DGPCI), în aprilie 2025 au fost înmatriculate doar 9.996 de autoturisme noi – o scădere semnificativă față de aceeași perioadă a anului trecut.

Fără sprijinul financiar oferit de Rabla, mulți români nu și-au mai permis achiziția unei mașini noi, ceea ce a contribuit la această scădere accentuată.

În schimb, piața mașinilor second-hand a luat avânt, cu un salt de 16,5% și 34.838 de autoturisme înmatriculate, semn că interesul s-a mutat spre variante mai accesibile.

În perioada ianuarie-aprilie 2025, numărul de mașini noi înmatriculate a ajuns la 43.224, o scădere de 7,05% față de aceeași perioadă din 2024.

Un alt efect al suspendării programului Rabla este acela că dealerii auto din România ar putea intra în faliment. Rabla 2025 a fost suspendat cu o zi înainte de începerea etapei pentru persoanele fizice. Cele mai mari asociații auto au spus că această suspendare are un impact dezastruos, care creează un dezechilibru uriaș în piața auto.

Și situația financiară a companiilor specializate în vânzarea de automobile va avea de suferit după această decizie. În 2024, vânzările au fost în declin, iar producătorii auto din România – Ford și Dacia, așteptau Rabla 2025 ca să compenseze situația de anul trecut.

Ilie Bolojan, premierul României, a vorbit despre faptul că statul nu mai poate susține toate programele care veneau în ajutorul românilor, printre care Rabla auto sau Casa Verde.

„Din punctul meu de vedere, nu mai avem capacitate financiară să susținem toate programele dedicate unor anumite componente economice. V-aș da un exemplu: avem componenta de panouri fotovoltaice. Personal, cred că, având mult mai puțini bani la dispoziție, trebuie să ne rezumăm strict la acele programe de susținere a unor direcții care rezolvă câteva lucruri” a explicat Bolojan. 

„În primul rând, ne cresc capacitatea de a ne crește exporturile. Avem un deficit comercial foarte mare și, dacă venim cu un program de sprijin pe o componentă mai mică sau mai mare într-o anumită zonă economică, cred că trebuie să susținem firmele care exportă din România sau programe de genul acesta”, a afirmat Bolojan.

CITEȘTE ȘI: Rabla 2025: Cerere uriașă, populația intră în joc pe 19 iunie

Dealerii auto, obligați să ofere reduceri la autovehicule

După anunțul Administrației Fondului pentru Mediu privind suspendarea temporară a tuturor programelor de finanțare, inclusiv Rabla pentru persoane fizice, efectele asupra industriei auto deja se resimt. 

Producătorii și dealerii resimt blocajul. Unii sunt dispuși să renunțe parțial sau total la marje, doar pentru a reduce presiunea financiară asupra rețelei de distribuție. 

În absența rulajului generat de programul Rabla, modelul de business devine nesustenabil pentru operatorii mici.

Potrivit unui dealer citat de Ziarul Financiar, „problema este una de cashflow – unii riscă să nu supraviețuiască. Grupurile mari pot compensa din alte mărci sau surse de venit, însă cei mici au nevoie de sprijin din partea producătorilor”.

„Impactul este diferit în funcție de segment – volum versus premium, electrice versus termice, producție versus stoc. În toate cazurile însă, efectul negativ principal este pierderea de venituri din cauza întârzierilor, costurile cu finanțarea stocurilor și erodarea marjei comerciale în lipsa unui sprijin guvernamental”, a declarat Dan Grigore, directorul Auto Cobălcescu.

Negocierile pentru formarea noului Guvern sunt un element extrem de important pentru a asigura stabilitate și o viziune clară asupra priorităților.

Președintele AFM a declarat că Administrația va continua să promoveze proiecte de mediu cu impact real asupra calității vieții, dar pașii trebuie făcuți cu prudență și „în ordinea firească”, astfel încât finanțările să reflecte nevoile societății, a spus Florin Bănică, președintele AFM.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri