Text de Liliana Chirila, director general POS Mediu, in cadrul MMDD
Programul Operational Sectorial Mediu este documentul de programare a Fondurilor Structurale si de Coeziune (FSC) care stabileste strategia de alocare a fondurilor europene pentru investitiile de mediu in Romania. Totodata, acest program contribuie in mod semnificativ la indeplinirea angajamentelor Romaniei rezultate din Tratatul de Aderare la UE – sectiunea Mediu, si, implicit, la reducerea diferentelor calitative si cantitative existente intre infrastructura nationala de mediu si cea la nivelul UE.
Desi perioada acoperita de POS Mediu este 2007-2013, obiectivele sale urmaresc nevoile de dezvoltare ale Romaniei dincolo de anul 2013.
Bugetul total este de aproximativ 5,6 miliarde euro, din care 4,5 miliarde euro reprezinta sprijin comunitar (23,5% din sursele financiare alocate Romaniei) si 1,1 mld. euro provin din bugetul national. Sursele comunitare utilizate sunt asigurate din Fondul de Coeziune (FC) si Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR).
Obiectivul global al Programului Operational Sectorial Mediu il reprezinta protectia si imbunatatirea calitatii mediului si ale standardelor de viata in Romania, urmarind reducerea decalajului existent dintre UE si Romania, cu privire la infrastructura de mediu.
Pentru realizarea acestui obiectiv global, prin POS Mediu se vor finanta investitii pentru urmatoarele sectoare:
Sectorul apa/apa uzata (3,27 mld. euro, din care FC – 2,78 mld. euro)
Acest sector va beneficia de cea mai mare parte dintre fondurile europene alocate POS Mediu, respectiv 60%. Investitiile au in vedere extinderea/modernizarea retelelor de apa si canalizare, construirea/modernizarea statiilor de tratare a apei potabile si a statiilor de epurare, precum si cresterea calitatii serviciilor publice de apa si canalizare, in conditiile unor tarife acceptabile pentru populatie. Vor fi finantate proiecte mari de infrastructura, care acopera mai multe localitati la nivel regional/judetean. Beneficiarii proiectelor sunt operatorii regionali.
Sectorul de gestionare a deseurilor/reabilitare a siturilor poluate istoric (1,17 mld. euro, din care FEDR – 0,93 mld. euro)
Investitiile pentru acest sector vizeaza crearea de sisteme integrate de gestionare a deseurilor la nivel regional, in paralel cu inchiderea depozitelor de deseuri neconforme. Alte investitii sunt destinate unor proiecte-pilot de reabilitare a siturilor contaminate si care afecteaza negativ mediul si sanatatea umana. Beneficiarii proiectelor sunt autoritatile locale/judetene sau asociatiile de dezvoltare intercomunitara.
Sectorul termoficare (458 mil. euro, din care FC – 229 mil. euro)
Investitiile in acest sector au in vedere reducerea emisiilor provenite de la centralele municipale de termoficare. Proiectele se vor realiza in localitatile in care centralele municipale reprezinta sursa cea mai mare de poluare a mediului. Beneficiarii proiectelor sunt autoritatile locale care au in gestionare centralele municipale de termoficare.
Sectorul protectia naturii (215 mil. euro, din care FEDR – 172 mil. euro)
Proiectele din acest sector vizeaza asigurarea unui management adecvat al ariilor protejate si, implicit, conservarea biodiversitatii. O atentie deosebita se va acorda managementului siturilor Natura 2000. Beneficiarii proiectelor sunt: administratiile si custozii ariilor protejate, inclusiv situri Natura 2000, Agentia Nationala pentru Arii Protejate (dupa infiintare), Agentiile Locale pentru Protectia Mediului, autoritatile publice, ONG-uri, institute de cercetare, universitati, muzee.
Protectia impotriva inundatiilor si reducerea eroziunii costiere (329 mil. euro, din care FC – 270 mil. euro)
Proiectele au ca scop protectia populatiei si a bunurilor de efectele devastatoare ale inundatiilor. Zonele de interventie se vor selecta in concordanta cu strategia nationala in domeniu, precum si in baza unor analize de risc. Un alt domeniu este reabilitarea litoralului Marii Negre, pentru reducerea eroziunii costiere. Beneficiarul proiectelor este Administratia Nationala Apele Romane.
Asistenta tehnica (174 mil. euro, din care FEDR – 130 mil. euro)
Activitatile finantate au ca scop cresterea capacitatii de absorbtie a FSC, prin finantarea pregatirii proiectelor, precum si a activitatilor de monitorizare, evaluare si control ale proiectelor, respectiv actiuni de publicitate si informare pentru POS Mediu. Beneficiarii proiectelor sunt Autoritatea de Management si Organismele Intermediare ale POS Mediu.
Pentru derularea si implementarea proiectelor finantate prin POS Mediu, exista deja stabilite o serie de institutii cu responsabilitati clar definite:
– Autoritatea de Management, din cadrul Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD) asigura coordonarea globala si Managementul implementarii POS Mediu;
– 8 Organisme Intermediare, organizate ca structuri in subordinea MMDD in fiecare regiune de dezvoltare, asigura implementarea programului la nivel regional si interfata AM cu beneficiarii proiectelor;
– Beneficiarii, cu rol principal in gestionarea si implementarea proiectelor aprobate prin POS Mediu;
– Autoritatea de Certificare si Plata din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor – administreaza fondurile primite de la Uniunea Europeana;
– Autoritatea de Audit de pe langa Curtea de Conturi va realiza auditul de sistem;
– Comitetul de Monitorizare, observatorul independent al implementarii POS Mediu, organizat ca structura de tip partenerial, asigura eficacitatea si calitatea implementarii POS Mediu.
Pentru a asigura o absorbtie eficienta si rapida a fondurilor alocate POS Mediu, pregatirea portofoliului de proiecte a demarat in anul 2004 cu sprijinul programelor de preaderare PHARE si ISPA, precum si prin credite externe. Acest portofoliu cuprinde circa 60 de proiecte, in sectoarele de apa si deseuri, cu o valoare de aproximativ 4 mld. euro. Dintre acestea, 5 proiecte majore in sectorul de apa/apa uzata au fost deja transmise la CE in vederea aprobarii. O noua serie de proiecte va fi lansata gradual, in perioada 2008-2009.
In sectorul privind protectia naturii, a fost deja lansata soli citarea de propuneri de proiecte, urmand ca in luna martie a acestui an sa fie finalizata evaluarea acestora.
In concluzie, putem spune ca implementarea POS Mediu a inceput, proiectele finantate prin acest program contribuind la protectia si imbunatatirea calitatii mediului in Romania, precum si la indeplinirea angajamentelor asumate prin Tratatul de Aderare.