Programul „Fabrici de reciclare”, finanţat din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), nu va mai demara pe 1 noiembrie, ci pe 6 decembrie, a informat Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM).
Astfel, începând din data de 6 decembrie 2022, ora 12:00, şi până pe 15 martie 2023, ora 12:00, Programul „Fabrici de reciclare” se va desfăşura în limita bugetului maxim eligibil prealocat pentru prima rundă de atragere de fonduri.
Cererile de finanţare se vor depune exclusiv prin aplicaţia informatică destinată programului care va fi disponibilă pe site-ul AFM.
Prin intermediul Programului vor fi sprijinite activităţile/acţiunile specifice pentru:
- construirea instalaţiilor noi de reciclare a deşeurilor colectate separat pentru reducerea impactului acestora asupra mediului şi sănătăţii populaţiei,
- reducerea consumului de resurse în scopul promovării dezvoltării economice sustenabile în toate regiunile şi atingerii ţintelor de reciclare în acord cu Strategia Naţională privind Economia Circulară şi Planul National de Gestionare a Deşeurilor/Planurilor judeţene de Gestionare a Deşeurilor şi a Planului de Gestionare a Deşeurilor pentru Municipiul Bucureşti.
Solicitanţii care pot depune cereri de finanţare sunt operatorii economici autorizaţi să desfăşoare cel puţin una dintre activităţile corespunzătoare următoarelor coduri CAEN:
- tratarea şi eliminarea deşeurilor nepericuloase;
- tratarea şi eliminarea deşeurilor periculoase;
- recuperarea materialelor reciclabile sortate;
- demontarea (dezasamblarea) maşinilor şi echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor;
- colectarea deşeurilor nepericuloase;
- colectarea deşeurilor periculoase.
Alocarea financiară acordată prin PNRR pentru lucrările destinate construirii instalaţiilor noi de reciclare a deşeurilor colectate separat este de 286 de milioane de euro.
Valoarea maximă eligibilă a ajutorului de stat acordat în cadrul unui proiect este de 8,4 milioane de euro/proiect.
Citește și: România nu are încă norme de aplicare pentru legea compostului sau cea privind reducerea risipei alimentare