Programul Casa Verde Fotovoltaice 2025 este o inițiativă guvernamentală bazată pe fonduri europene prin care se dorește finanțarea instalării sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică din surse regenerabilă. Cei care vor să se înscrie în program trebuie să îndeplinească anumite criterii. Iată tot ce trebuie să știi despre Programul Casa Verde Fotovoltaice 2025, condiții de eligibilitate, documente necesare și care este bugetul.
Noutăți în programul Casa Verde Fotovoltaice 2025
În 2025, programul Casa Verde Fotovoltaice atinge un nou vârf, cu un buget-record anunțat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). Această sumă va sprijini în continuare persoanele fizice care vor să își producă singuri energia electrică prin instalarea de panouri solare.
În premieră, anul acesta va fi lansat și un program separat dedicat exclusiv achiziționării de baterii de stocare, cu un buget de 400 de milioane de lei.
După succesul ediției din 2024, când programul a beneficiat de un buget de 2 miliarde de lei și a atras peste 66.000 de înscrieri, 2025 promite să fie un an chiar mai favorabil pentru cei care doresc să își facă loc în viitorul energetic sustenabil.
AFM a anunțat că va propune pentru acest an un buget record de 2,2 miliarde de lei prin care persoanele fizice își vor putea produce singure energie din panouri solare.
Anul trecut, programul a avut un buget de 2 miliarde de lei. Peste 66.000 de beneficiari s-au înscris în ediția din 2024. Aceștia vor primi maximum 30.000 de lei pentru instalarea de panouri fotovoltaice și baterii de stocare.
”Vom aloca în acest an un buget, este propunere, de 2,2 miliarde de lei, o sumă mult mai mare față de anul trecut, pentru finanțarea programului privind sistemele fotovoltaice. Ca noutate, intenționăm să finanțăm și baterii. Propunem alocarea a 400 de milioane de lei pentru finanțarea acestora”, a spus Andreea Damian, director AFM, în cadrul unei dezbateri pe tema comunităților de energie.
Totodată, la finalul lunii februarie, ministrul Mediului, Mircea Fechet, declara că are în plan începerea unui program de finanțare pentru baterii de stocare a energiei și pentru achiziționarea de invertoare.
El a vorbit despre faptul că se dorește finanțarea achiziției de acumulatori pentru prosumatorii care încă nu și-au instalat baterii, în speranța că beneficiarii indirecți vor fi producătorii români de baterii și cei europeni, ținând cont că în acest moment, majoritatea echipamentelor vin din China.
„O altă veste proastă este că unii prosumatori sunt captivi pentru o anumită tehnologie, un anumit brand. Și-au luat invertoare compatibile cu un anumit brand de baterii, așa le-au pus cei care le-au instalat sistemul fotovoltaic, și acum s-au trezit că sunt obligați să cumpere un anume tip de baterii foarte scump, compatibil cu tehnologia respectivă.
Așadar ne gândim să putem finanța inclusiv achiziția unui invertor care să permită ulterior orice alt model de baterii, nu neapărat un singur brand”, a spus ministrul Mediului.
„Ca o noutate adresată prosumatorilor existenți, Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie a propus, încă din anul 2024, în cadrul unei întrevederi oficiale cu domnul ministru Mircea Fechet, inițierea unui program distinct pentru finanțarea bateriilor.
Potrivit declarațiilor recente ale oficialilor AFM, această propunere prinde contur: un buget de 400 de milioane de lei este planificat pentru perioada 2025-2026, dedicat achiziționării de baterii de stocare pentru prosumatori Programul „Casa Verde”, unul dintre cele mai cunoscute programe naționale de finanțare, este gestionat de Administrația Fondului pentru Mediu, aflată în subordinea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.
Conform declarațiilor, 1 din 4 prosumatori va putea să facă un pas decisiv spre semi-autonomie energetică și echilibrarea rețelelor.
Înscriere în programul Casa Verde 2025
Condiții de eligibilitate
- Domiciliu în România: Solicitantul trebuie să fie o persoană fizică cu domiciliul stabil în România, dovedit prin actul de identitate.
- Proprietate asupra imobilului: Panourile fotovoltaice și bateriile de stocare pot fi instalate doar pe o locuință sau un teren aflat în proprietatea deplină a solicitantului. Această proprietate trebuie să fie demonstrată prin extrasul de carte funciară.
- Destinație locativă a imobilului: Imobilul pe care se realizează instalarea trebuie să aibă destinație exclusiv locativă și să fie utilizat în acest scop de către solicitant.
- Lipsa datoriilor la stat: Solicitantul trebuie să aibă toate datoriile la bugetul de stat și la bugetul local achitate la zi, conform certificatelor de atestare fiscală emise de ANAF și de autoritățile locale.
- Nerambursarea altor finanțări similare: Solicitantul nu trebuie să fi beneficiat anterior de finanțare nerambursabilă prin programul Casa Verde sau prin alte programe similare pentru instalarea de sisteme de producere a energiei din surse regenerabile.
Documente necesare
- Actul de identitate al solicitantului: Copie lizibilă a actului de identitate, act de identitate valabil la momentul înscrierii și cu aceeași adresă ca adresa de implementare.
- Extras de carte funciară: Acesta trebuie să ateste dreptul de proprietate al solicitantului asupra imobilului pe care se va realiza instalarea (are valabilitate 60 de zile) emis pentru imobilul a cărui adresa coincide cu adresa de domiciliu a persoanei care solicită finanțarea.
- Certificat de atestare fiscală: Eliberat de ANAF, care să demonstreze că solicitantul nu are datorii la bugetul de stat (are valabilitate 90 zile) emis pe numele persoanei care solicită finanțarea.
- Certificat de atestare fiscală privind impozitele și taxele locale: Eliberat de autoritățile locale, care să ateste că solicitantul nu are datorii la bugetul local.
- Opțional Copia cărții funciare colective (doar pentru imobile tip duplex).
Controverse și fraudă
Anul trecut, programul Casa Verde Fotovoltaice a fost subiectul principal de discuții după ce mai mulți beneficiari au vrut să fenteze sistemul. Conform ministrului Mediului, o treime dintre cei înscriși au trimis dosarul în mai puțin de un minut, asta în condițiile în care au apărut pe piață mai multe softuri (contra-cost) care să completeze automat și rapid formularele pentru a te asigura că ești printre primii solicitanți înainte ca bugetul să se termine.
„Dacă sistemul a fost fraudat, acest lucru se va afla și cei vinovați vor plăti. Vreo 35% (au introdus datele în mai puțin de un minut – n.r.), iar cea mai mare parte a aplicanților, 60%, au introdus aceste date într-un interval cuprins între un minut și două minute, manual 100%. Nu ne dorim să transformăm pe viitor programul Casa Verde Panouri Fotovoltaice într-o olimpiadă națională de competențe digitale”, a afirmat Fechet, la Digi24.
„Asta înseamnă că va trebui să ne gândim la niște factori de departajare, va trebui să găsim instrumente prin care toți românii care doresc să aplice să beneficieze de un tratament egal și nediscriminatoriu, indiferent dacă ești mai iute de mână sau nu”, a mai spus Fechet.
Asociaţia Prosumatorilor şi Comunităţilor de Energie (APCE) a declarat, la acea vreme, că înscrierile în programul Casa Verde Fotovoltaice s-au încheiat într-un interval de timp extrem de scurt, ceea ce ridică „mari suspiciuni” privind utilizarea unor proceduri speciale pentru o înscriere rapidă în aplicaţie.
În acest context, APCE a propus ca, în cadrul viitoarelor sesiuni Casa Verde Fotovoltaice, dosarele validate de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) să fie selectate aleatoriu, utilizând un program informatic elaborat și securizat, în funcție de numărul de dosar.
„În acest fel, vom da şanse egale tuturor celor care se înscriu şi eliminăm inechitatea ca doar persoanele literate în calculatoare să poată accesa aceste fonduri. Această propunere a APCE a fost transmisă şi către AFM spre a fi luată în considerare pe viitor”, au transmis reprezentanţii APCE.