Programul Casa Verde: Confuzii despre documentele necesare

Majoritatea celor care vor să beneficieze de programul „Casa Verde” nu știu ce documente sunt necesare pentru a se înscrie în program și a fi eligibili pentru finanțarea panourilor solare. De ce documente aveți nevoie pentru a vă depune dosarul în vederea tranziției către utilizarea energiei solare, vă spunem mai jos.

Ministerul Mediului deschide noua sesiune pentru depunerea dosarelor pentru finanțarea programului Casa Verde Fotovoltaice din data de 27 septembrie a.c.

Opt din zece români interesați de programul de finanțare „Casa Verde nu știu care sunt documentele necesare pentru înscriere și eligibilitate, potrivit datelor furnizate de Kilowat, una dintre principalele companii de sisteme fotovoltaice din România.

O altă problemă identificată este lipsa accesului la Internet sau dificultatea în utilizarea aplicației de înscriere, care determină mulți potențiali beneficiari să rateze șansa de a obține finanțare pentru panourile solare.

Un drum anevoios către branșarea la energia verde

Kilowat știe ce spune din experiență: firma, care a instalat panouri solare pentru peste 3.000 de beneficiari Casa Verde în ultimii ani, cu peste 2.000 de instalări realizate doar în 2023, primește constant solicitări de informații esențiale despre program.

Cele mai frecvente întrebări sunt despre documentele necesare pentru înscriere: „În ultimele luni, am primit mii de solicitări de informații despre programul Casa Verde 2024, transmite compania.

„În 60% din cazuri, oamenii au întrebat când începe programul, în aproape 80% din cazuri ce documente sunt necesare, iar în 40% dintre cazuri dacă înscrierea poate fi realizată de noi, deoarece o parte dintre ei nu au acces la Internet sau nu știu să folosească aplicația de înscriere”, a declarat Albert Soare, fondatorul Kilowat.

„Confuzia legată de documente și procesul de înscriere este încă ridicată, motiv pentru care am decis să organizăm sesiuni de informare online gratuite, prin care vom răspunde întrebărilor viitorilor beneficiari”, a adăugat acesta.

Condițiile de eligibilitate

  1. Beneficiarul finanțării nerambursabile pentru panouri fotovoltaice trebuie să fie o persoană fizică, cu domiciliul în România.
  2. Pentru înscrierea în program, beneficiarul trebuie să fie la zi cu datoriile către bugetul de stat.
  3. Instalarea panourilor fotovoltaice este permisă doar la adresa de domiciliu din buletinul beneficiarului.
  4. Panourile fotovoltaice pot fi instalate exclusiv pe proprietăți deținute permanent de beneficiar, conform extrasului de carte funciară.
  5. Casa în care se instalează panourile fotovoltaice trebuie să aibă destinație exclusivă de locuință, nu de activități economice.
  6. Casa sau terenul pe care se instalează panourile trebuie să fie deținute de beneficiar și nu pot fi închiriate sau cedate unei firme.

Acte necesare pentru înscrierea în programul „Casa Verde” 2024
Înscrierile pentru sesiunea Casa Verde 2024 vor începe pe 27 septembrie și se vor
desfășura pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM).

Programul din acest an beneficiază de un buget record de 2 miliarde de lei, fiecare beneficiar eligibil putând obține până la 30.000 de lei pentru panouri solare și baterii de stocare a energiei.

Documente necesare:

  • Cerere de înscriere în program (disponibilă odată cu publicarea ghidului pentru sesiunea 2024);
  • Act de identitate al solicitantului (proprietar al locuinței);
  • Certificat de atestare fiscală de la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), care dovedește că solicitantul nu are datorii la bugetul de stat (se obţine de la ANAF din județul solicitantului. Pentru cei care deţin semnătură electronică, documentul se poate obține de pe site-ul ANAF, accesând SPV – persoane fizice. Se poate crea cont şi fără semnătură electronică urmând paşii prezentaţi în ghidul de pe site-ul instituției);
  • Certificat de atestare fiscală pentru impozitele și taxele locale, obținut de la Direcția Locală de Taxe și Impozite Locale (documentul se eliberează pe loc după completarea cererii de solicitare);
  • Extras de carte funciară, care atestă dreptul de proprietate al solicitantului asupra imobilului. (se poate obţine online de pe site-ul Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliara – ANCPI sau fizic la instituție; extrasul de Carte Funciară nu trebuie să fie mai vechi de 60 de zile, iar din acesta trebuie să rezulte dreptul de proprietate al solicitantului asupra imobilului construcție deservit de sistemul de panouri fotovoltaice pentru care se solicită finanțarea).

Finanțare nouă, neclarități noi și riscuri suplimentare
Noutatea de anul acesta o reprezintă creșterea cu 10.000 de lei a sumei finanțate și
introducerea posibilității de achiziționare a bateriilor de stocare a energiei.

Beneficiarii vor scoate din buzunarele proprii suma de 3.000 de lei pentru panourile fotovoltaice ca și contribuție proprie.

Finanțarea pentru bateriile de stocare a energiei a stârnit noi întrebări și incertitudini

Montajul incorect al bateriilor poate duce la pierderi de peste jumătate din capacitatea lor de stocare, ceea ce face ca investiția inițială și contribuția beneficiarilor să devină ineficiente.

Pentru a evita aceste probleme, este esențial ca persoanele interesate de reducerea costurilor la energie să colaboreze doar cu instalatori autorizați și să utilizeze echipamente certificate.

Găsiți aici lista consolidată a instalatorilor validați în cadrul Programului Sisteme Fotovoltaice.

Bateriile setate greșit se pot deteriora rapid, reducând durata de viață de la 10-20 de ani, cât este garanția, la doar câteva zile.

O instalare necorespunzătoare poate compromite serios performanța sistemului fotovoltaic, reducându-i eficiența și punând sub semnul întrebării promisiunea independenței energetice și a facturilor zero.

În plus, având în vedere că legislația permite accesarea finanțării prin programul „Casa Verde o singură dată, oportunitatea este unică și vitală, evitând astfel costuri de 7.000-10.000 de euro pentru un sistem fotovoltaic complet.

Alegerea corectă a bateriilor și a instalatorilor autorizați este crucială. Erorile de montaj pot reduce capacitatea de stocare a bateriilor cu peste 50%, afectând funcționarea sistemului și crescând riscul de incendii. Casa Verde este singura oportunitate de finanțare a unui sistem fotovoltaic complet, iar greșelile în instalare pot face investiția inutilă”, avertizează fondatorul companiei Kilowat.

Un pas spre independența energetică cu responsabilitate majoră
Utilizarea bateriilor de stocare a energiei devine tot mai importantă pe măsură ce plafonarea prețurilor la energie este eliminată, iar prețurile vor varia pe parcursul zilei.

Beneficiile maxime vor fi obținute prin alegeri informate și responsabilitatea beneficiarilor în colaborarea cu instalatori autorizați.

Energia electrică generată de panourile fotovoltaice este utilizată direct în gospodăria proprie, iar surplusul neconsumat este transferat în sistemul energetic național.

Energia livrată va fi dedusă din factura de consum sau, alternativ, decontată proprietarului, care devine astfel prosumator.

Programul va debuta pe 6 septembrie (an curent) cu sesiunea de înscriere a instalatorilor.

Lista programelor de finanțare verde rulate prin AFM se găsește aici

Ghidul de finanțare pentru programul „Casa Verde” 2024 îl găsiți aici.

#casaverde2024 #conditii #documentenecesare #noutati #greenenergy #independentaenergetica #solarpanel #ecofriendly

spot_img

Ultimele știri