Programele nationale forestiere, in parteneriat public – privat

Programele nationale de importanta strategica privitoare la dezvoltarea fondului forestier trebuie sa fie dezvoltate si coordonate atat de administratiile publice, cat si de mediul privat, a declarat secretarul de stat in Ministerul Mediului si Padurilor, Mugur Cozmanciuc.

“Vorbim de zece ani despre o schimbare de paradigma in domeniul forestier din Romania. In acest sens, administratia privata a padurilor trebuie sa fie intr-o colaborare permanenta cu administratia publica, deoarece este nevoie ca obiectivele de dezvoltare durabila in domeniul forestier sa fie comune. Cel mai important este ca programele nationale, de importanta strategica, cum sunt impaduririle sau cadastrul forestier, sa fie realizate in mod coordonat de catre cele doua tipuri de entitati administrative ale padurilor: de stat si privata”, a explicat Mugur Cozmanciuc.

Acesta a participat joi la Adunarea Generala a Asociatiei Proprietarilor de Padure, prilej cu care a fost dezbatuta tema: Zece ani de administrare privata in Romania.

Noi reglementari privind speciile protejate de animale

De asemenea, Ministerul Mediului si Padurilor a organizat si grupurile de lucru pentru elaborarea Strategiei Forestiere Nationale – 2013-2022, unde s-a discutat despre sase domenii ce urmeaza a fi integrate in strategie: legislatia in domeniul forestier, gestionarea durabila a fondului forestier, planificarea gestionarii fondului forestier, produse si servicii ale padurii, comunicare si cercetare.

In acelasi context, Cozmanciuc a afirmat ca ministerul de resort este procupat de gestionarea populatiei de ursi din Romania, declarand ca ordinul privind modificarea componentei Consiliului National de Vanatoare, a fost publicat in Monitorul Oficial, iar in cel mai scurt timp Ministerul Mediului si Padurilor va modifica contractul cadru cu gestionarii”.

Prin modificarea contractului cadru cu gestionarii se urmareste completarea acestuia cu noi clauze care sa faca referire in mod expres la speciile protejate de pe teritoriul acestor fonduri cinegetice: urs, lup, ras, pisica salbatica. Aceste clauze trebuie sa faca referire la obligativitatea gestionarilor de a evalua, de a monitoriza si mai ales de a asigura hrana animalelor salbatice atunci cand acest lucru se impune.

Gabriel Botezatu

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri