Tinerii sub 35 de ani, cu idei inovatoare din domeniul energiei verzi, pot să aplice, până pe 6 mai, la programul Danube Energy+ care le va permite să le transforme în business-uri sustenabile. Programul se desfăşoară în nouă ţări europene şi va include câte 10 participanţi din fiecare ţară.
Sunt eligibile persoanele sau echipele care propun soluţii din zone precum stocarea de energie, reţele electrice inteligente, energie pentru transport şi mobilitate, oraşe şi clădiri inteligente, eficientizarea energiei, energie regenerabilă sau integrată în economia circulară.
Ideile propuse trebuie să aibă potenţialul de a fi dezvoltate la scară internaţională şi să rezolve o problemă curentă din zona energetică. Conform grilei de evaluare a proiectului european, obţin puncte suplimentare ideile care au un fundament ştiinţific şi nu au fost integrate deja într-un produs sau serviciu comercial.
Propunerile candidaţilor vor fi evaluate de o echipă de experţi care vor selecta 10 dintre acestea pentru programul de pre-accelerare. Acesta va începe în data de 13 mai, se va desfăşura online, timp de 2 săptămâni şi va include sesiuni de mentorat de business, cu accent pe dezvoltarea unui model de business, vânzări şi pitching şi se va încheia cu o sesiune de tip Demo Day în cadrul căreia participanţii la program vor susţine câte o scurtă prezentare a ideii de business.
„Avem resurse energetice limitate, iar tot mai multe companii îşi orientează eforturile spre programe de sustenabilitate în acest domeniu, ceea ce este mai mult decât îmbucurător. Rămân însă şi zone neexplorate, precum ideile generate de tineri entuziaşti, la fel de valoroase, dar care nu sunt vizibile pe piaţă doar pentru că aceştia nu au experinţă de business şi nu au găsit o modalitate de a le transpune într-un proiect de acest fel. Danube Energy+, un proiect de pre-accelerare derulat şi în România, le pune la dispoziţie resursele de a face saltul de la idee la un potenţial business de succes. Încurajăm studenţi, chiar liceeni, dar şi alte persoane până în 35 de ani care vor să contribuie la transformarea energetică durabilă să se înscrie în program”, afirmă Marian Rusu, coordonatorul proiectului.
Înscrierile se fac până pe 6 mai aici, prin intermediul Asociației Centrul Startup Transilvania.
Danube Energy + este un proiect care se desfăşoară în nouă ţări europene (Bulgaria, Cehia, Croaţia, Germania, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Ucraina). În fiecare ţară au fost selectaţi parteneri ai programului care au rolul de a crea un sistem de învăţare şi cooperare între administraţiile publice regionale, universităţi, IMM-uri şi companii din domeniul energetic. Un set de bune practici, modele de business şi studii de caz din regiune va sta la baza schemei de învăţare din cadrul programului de pre-accelerare pentru tinerii admişi în program. La nivel regional vor fi selectaţi 90 de tineri inovatori din domeniul energetic (individual sau ca echipe).