Gardianul: Din martie, hidrologii anunta cresteri alarmante ale debitelor raurilor
Romanii pot avea parte din nou de inundatii in aceasta primavara, se arata in prognoza hidrologica prezentata, ieri, de reprezentanti ai Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor si ai Administratiei Nationale "Apele Romane". Pentru luna aceasta, hidrologii estimeaza debite sub mediile multianuale lunare, exceptand raurile Siret si Prut, ale caror debite vor depasi valorile normale.
Problemele vor incepe sa apara abia in lunile martie si aprilie, cand debitele in general medii ale principalelor rauri vor avea valori peste medie. Desi se avertizeaza ca inundatiile pot surveni la jumatatea fiecareia dintre lunile martie si aprilie, autoritatile sunt echivoce in ceea ce priveste gravitatea acestora.
"Se pot depasi cotele, dar noi nu spuneam ca vor fi inundatii catastrofale. Puteam avea inundari majore ale albiei, dar nu credem ca acestea vor fi un pericol pentru localitati", a declarat directorul Institutului de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, Petre Stanciu. Acesta a apreciat ca avem de-a face cu asa-numitele inundatii de primavara care afecteaza in special zonele de deal si de munte, pe raurile mici sau pe treimile superioare ale raurilor mari.
"Probabil ca se va ajunge cel mult la codul portocaliu, dar asta numai in cazul in care vom avea perioade foarte calde in care sa se topeasca brusc zapada, suprapuse cu perioade cu ploi abundente", a mai spus Stanciu. In replica, directorul general al Administratiei Nationale "Apele Romane", Marius Postelnicescu, a apreciat ca, avand in vedere debitele estimate, cresterile acestora nu vor determina inundatii, ci doar depasiri ale valorilor. La originea acestora sunt torentii si paraurile din zonele de deal si muntoase care pot fi opturate. In aceasta situatie se afla afluentii, in special cei ai raurilor Jiu, Bistrita, Muresul Superior, Somes, Tisa, Suceava.
Consiliile locale, responsabile cu viiturile
Hidrologii sunt de parere ca riscul de inundatii creste din cauza paraielor si a afluentilor de la munte. Potrivit lui Stanciu, cursurile apelor pot fi obturate cu ingramadiri de lemne sau gheata iar, in aval, acestea "nu vor mai tine cont de case sau masini". In acest sens, directorul INHGA a precizat ca, daca raurile vor fi corect intretinute de autoritatile locale si curatate la timp, problemele ar putea fi mult diminuate. "Daca ne vom ocupa de curatirea albiilor, daca vom aduna mizeria ce s-a depus mai ales in zonele cu podete sau punti, teoretic nu vom avea probleme mari. Din ce vedem acum nu putem vorbi de cod rosu, dar nu excludem varianta unuia portocaliu", a conchis Stanciu. Autoritatile locale au obligatia ca pana la 1 martie sa verifice cursurile de apa.
"Nu putem risca sa lasam localitati in pericol de viitura, din indiferenta unora, fie primaria, consiliul local, chiar si Garda de Mediu, daca acestea au in administrare un rau", a declarat Marius Postelnicescu. Acesta a precizat ca autoritatile care nu isi respecta obligatiile si pun astfel in pericol de inundare localitatile risca amenzile de pana la 120 de milioane de lei.
In acest sens, un alt factor de risc evidentiat de autoritati il reprezinta factorul uman care, potrivit lui Stanciu, "da prognozele peste cap". Astfel, constructia de poduri in zonele de padure aflate sub exploatare, constructia necontrolata de locuinte si anexe gospodaresti in zonele cu potential de inundare pot creste riscul de inundatii si sunt expuse pericolului. "Cei care au construit trebuie sa isi asume pe propria raspundere si eventualele pagube. Astfel de constructii sunt o problema foarte importanta si pentru dezvoltarea urbanistica. Avem in plan o evaluare a zonelor cu risc de viituri pentru a descoperi constructiile expuse, in urma careia vom incerca sa solutionam situatia fie prin stramutari, fie prin lucrari de indiguire", a declarat Postelnicescu.
Pentru mai multe informatii vizitati Gardianul
Romania Libera: Avertizare: primavara vine cu inundatii
Hidrologii prognozeaza revarsari de rauri in lunile martie si aprilie. Pe seama precipitatiilor si a topirii zapezii, in luna martie se prevad depasiri ale cotelor de aparare pe unele rauri din nordul, centrul si estul tarii, indeosebi pe Viseu, Iza, cursurile superioare si mijlocii ale Muresului, Oltului, Bistritei si unii afluenti.
In luna aprilie se pastreaza pericolul de inundatii, cu cresteri insemnate de debite, care pot determina viituri mai ales pe unele rauri din bazinele hidrografice Viseu, Iza, Tur, Somes – partea superioara, Crasna – cursul inferior, Barcau, Crisul Negru, Crisul Alb, Mures, Bega, Bistra, Timisul inferior, Jiul mijlociu si inferior, Olt – sectiunea Hoghiz. In aceste zone este posibila depasirea cotei de aparare, dar specialistii spun ca nu vor fi inundatii catastrofale si pe arii extinse. Posibile inundatii si in luna mai.
Pentru mai multe informatii vizitati Romania Libera
Ziua: Se topeste zapada
Hidrologii estimeaza ca, in aceasta primavara, vor fi doua valuri de inundatii, dar nu pe arii extinse, ci numai local, in zonele muntoase, in special. Apele mari sunt asteptate in a doua jumatate a lunii martie si dupa 10 aprilie. Intre timp, responsabilii din domeniu au trecut la verificarea modului in care sunt luate masurile de aparare impotriva inundatiilor.
"Dupa 15 februarie, odata cu topirea zapezii, debitele apelor vor creste, fiind posibile depasirea cotelor de atentie si, in unele cazuri, a celor de inundatie", a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, Marius Postelnicescu, directorul general al Administratiei Nationale Apele Romane (ANAR). El a precizat ca treimea superioara a raurilor, precum si paraiele de munte necadastrate sunt cele mai expuse riscurilor de viituri.
Debitele pe raurile interioare, in zona montana, se vor situa in februarie la valori cuprinse intre 50-80% fata de valorile normale, dar se pot produce inundatii in Moldova, pe Prut si Siret, in Transilvania, pe Mures si Olt, in Maramures, pe Iza, Viseu si Somesul Mare, si in bazinul superior al Jiului. Pe de alta parte, tot in Moldova, pe restul raurilor interioare, debitul apelor va fi de 30% din valoarea normala.
Valea Prahovei la apa
In martie, regimul hidrologic se va situa in general la valori cuprinse intre 80-100% din normalele lunare. Sunt posibile cresteri mai importante de niveluri si debite pe unele rauri din nordul, centrul si estul tarii, in special pe Viseu, Iza, cursurile superioare ale Muresului, Oltului si Bistritei, si pe unele rauri mici din zona de munte din restul tarii din cauza efectului combinat al precipitatiilor lichide, cedarii apei din stratul de zapada si propagarii pe un fond de temperatura pozitiv atat diurn, cat si nocturn. In sudul tarii, raul Prahova va depasi cotele de atentie pe Valea Azuga, Valea Busteni si Sinaia catre Campina.
"Pentru a doua jumatate a lunii martie, se prognozeaza depasirea cotelor de aparare, dar nu vor fi inundatii catastrofale. Local, debitele vor fi mai mari, conducand la inundatii, dar fara sa afecteze casele si gospodariile", a declarat Petre Stanciu, directorul Institutului National de Hidrologie si Gospodarirea Apelor.
Se prevad cresteri insemnate de debite care pot determina viituri mai ales pe unele rauri din bazinele hidrografice Viseu, Iza, Tur, Somes superior, Crasna-curs inferior, Barcau, Crisul Negru, Crisul Alb, Mures, Bega, Bistra, Timis inferior, Jiu mijlociu si inferior, Olt-sectiunea Hoghiz, cu posibilitatea depasirii cotelor de aparare, dupa 10 aprilie, sustine Petre Stanciu.
Amenzi pentru gunoaie
Directorul General ANAR a anuntat ca s-au facut deja demersurile pentru ca o parte din lacurile de acumulare sa fie golite, pentru a putea face fata unor noi volume de apa provenite din precipitatii si topirea zapezii, prognozate pentru perioada viitoare.
In plus, s-au dispus controale pentru a se verifica daca au fost curatate cursurile de apa. El considera ca cele mai mari probleme sunt generate de deseurile de pe cursurile de apa si, in special, deseurile de lemn. "In prezent se desfasoara o inspectie a raurilor mici care trebuie curatate pana pe 1 martie. Inspectorii ANAR si cei ai Garzii Nationale de Mediu vor aplica amenzi chiar si de 120.000 de lei pentru cei care nu se conformeaza acestor directive", a precizat directorul general al ANAR, Marius Postelnicescu.
Pentru mai multe informatii vizitati Ziua
Curentul: In primavara vine potopul!
Hidrologii apreciaza ca, in martie, pericolul de inundatii ar putea atinge intensitatea codului portocaliu. Potrivit prognozei date publicitatii ieri de catre Institutul de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, cresterile de debit si de niveluri pe raurile din tara vor deveni periculoase dupa jumatatea lunii martie si pana catre sfarsitul lunii aprilie.
Unele zone situate pe cursurile superioare ale mai multor rauri din Moldova, Maramures, Oltenia si Transilvania sunt supuse pericolului de inundatii dupa data de 15 februarie, dar in special in lunile aprilie si martie, din cauza topirii ghetii, dar si a precipitatiilor abundente. Directorul Administratiei Nationale Apele Romane, Marius Postelnicescu, a explicat ca, in prezent, in Romania nu exista pericol de inundatii, nefiind nici un curs de apa care sa aiba cotele de aparare depasite.
Inundatii pot aparea, potrivit oficialului ANAR, dupa data de 15 februarie, dar mai ales in lunile martie si aprilie, din cauza fluctuatiilor de temperatura, a topirii gheturilor sau a precipitatiilor abundente, cand cantitatea de apa poate depasi 100 de litri pe metru patrat in afara localitatilor si 200 de litri pe metrul patrat in localitati.
Zonele cu risc de inundatii sunt in Moldova, pe cursul superior al Prutului si al Siretului, in Transilvania, pe cursul superior al Muresului si al Oltului, in Maramures, pe raurile Iza, Viseu si Somesul Mare, dar si in Oltenia, pe Jiu. Depasiri ale cotelor de aparare ca urmare a topirii gheturilor pot aparea mai ales pe Bistrita si Somes.
In ceea ce priveste luna martie, potrivit directorului Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, Petre Stanciu, din cauza topirii zapezilor si a cantitatilor de precipitatii prognozate, pe unele rauri se pot depasi cotele de aparare. Oficialii INHGA au tinut sa precizeze ca aceste prognoze de lunga durata vor fi actualizate prin prognoze de scurta durata, care vor fi precedate, in situatiile in care cotele de aparare ar putea fi depasite, de avertizari hidrologice.
Pentru mai multe informatii vizitati Curentul
Editie Speciala: Hidrologii prevad primavara portocalie
Oltenia se afla printre zonele in care sunt posibile depasiri ale cotelor de inundatie in martie si aprilie. Specialistii hidrologi apreciaza ca, in lunile de primavara, pericolul de inundatii ar putea atinge intensitatea codului portocaliu, pentru intervale scurte de timp si doar pe portiuni de rauri, in special in zonele de deal si de munte, pe raurile mici sau pe treimile superioare ale celor mari.
Prognoza data publicitatii ieri de catre Institutul de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (IHGA) arata ca, in general, cresterile de debit si de niveluri pe raurile din tara vor deveni periculoase dupa jumatatea lui martie si pana catre sfarsitul lui aprilie. „In aceasta perioada ar putea aparea asa-numitele inundatii de primavara, in special in zonele de deal si de munte, pe raurile mici sau pe treimile superioare ale raurilor mari. Probabil ca se va ajunge cel mult la codul portocaliu, dar asta numai in cazul in care vom avea perioade foarte calde, in care sa se topeasca brusc zapada, suprapuse cu perioade cu ploi abundente”, a declarat intr-o conferinta de presa directorul IHGA, Petre Stanciu.
Autoritatile, puse la curatenie
Seful institutului a aratat ca posibilele depasiri ale cotelor de aparare si chiar de inundatie se vor produce pe raurile din sud-vestul si centrul tarii, din Maramures si nordul Moldovei si pe cele din judetul Prahova, iar din aprilie s-ar putea extinde si la cele din vest si sud. Petre Stanciu a precizat ca, daca raurile vor fi corect intretinute de autoritatile locale si curatate la timp, problemele ar putea fi mult diminuate. „Daca ne vom ocupa de curatirea albiilor, daca vom aduna mizeria ce s-a depus, mai ales in zonele cu podete sau punti, teoretic nu vom avea probleme mari. Din ce vedem acum, nu putem vorbi de cod rosu, dar nu excludem varianta unuia portocaliu”, a conchis Stanciu.
Pentru mai multe informatii vizitati Editie Speciala