În 24 februarie 2022, cu toții am fost puși în fața noii realități devastatoare a războiului, când forțele militare ale Rusiei au invadat Ucraina. În 2 martie, s-a estimat că aproximativ 120 de mii de refugiați au intrat în România, 39% din ei rămânând aici în țară, iar ajutorul băncilor pentru alimente a devenit foarte important.
„Era foarte clar că banca pentru alimente o să ajute în această situație pentru că ea asta face – în situații de criză oamenii au nevoie să își satisfacă nevoile de bază,” spune Andreea Bobiș, manager operațional la Banca Pentru Alimente Cluj.
În viața de zi cu zi, cele nouă bănci regionale pentru alimente din țară primesc donații sau surplus alimentar din partea agenților economici și îl predau organizațiilor non-guvernamentale ce au în grijă persoane defavorizate. Băncile pentru alimente au fost create pentru a salva mâncarea de la risipă, DAR și pentru a ajuta oamenii în nevoie.
Andreea Bobiș spune că „discuțiile de implicare au început încă din prima zi, când în Cluj a ajuns prima familie de ucraineni la una din organizațiile noastre beneficiare.” De atunci băncile pentru alimente din țară transportă produse către refugiați.
Cum s-au organizat băncile pentru alimente
În primele zile s-a observat că dorința de implicare și de a ajuta refugiații era foarte mare la nivelul asociațiilor, dar era nevoie de structură și organizare, de un mod inteligent de a ajuta exact pe nevoile oamenilor pentru a evita risipa de alimente și alte resurse aruncate.
Ca urmare băncile regionale au început să colaboreze cu ceilalți parteneri din zona lor pentru a oferi rezultate benefice. Majoritatea s-au alăturat unor grupuri de acțiune la nivel local, iar unele bănci pentru alimente sunt în structuri de urgență ale consiliilor județene. „Fiecare organizație își pune resursele la bătaie într-un mod comun, fără să ne suprapunem. Noi știm că putem să livrăm alimente, iar alții au experiență în domeniile lor,” spune Andreea.
De exemplu, Banca Pentru Alimente Cluj împreună cu mai multe asociații din regiunea Turda au lansat platforma #SprijinUcrainaAries unde cei care vor să ajute refugiații se pot înscrie. S-a construit și Grupul de sprijin pentru Ucraina în parteneriat cu societatea civilă clujeană unde s-a centralizat potențialul suport în materie de locuri de cazare, hrană, îmbrăcăminte, saltele, medicamente, asistentă psihologică, servicii de traducere din limba ucraineană, consiliere juridică în materie de angajare și locuri de muncă.
Ajutorul băncilor pentru alimente
- Donații alimentare și sponsorizări de la parteneri
Băncile pentru Alimente primesc zilnic produse din partea supermarketurilor sau magazinelor alimentare dar aflați în situația curentă, multe companii au beneficiat de existența băncilor pentru a dona produse pentru refugiați având siguranța că vor ajunge exact la ei. Companii ca Lidl România, Auchan, Kaufland, Penny, Metro România, Friesland Campina, Caroli, Danone România sau Freshful by eMAG au donat produse, vouchere sau sponsorizări financiare către băncile pentru alimente pentru a-i susține în ajutorul refugiaților.
Pe partea de transport Banca Pentru Alimente Oradea a avut ajutor din partea Fan Courier și DPD care au oferit transport gratuit al alimentelor la graniță. Volumul de produse fiind mai mare decât de obicei, numărul drumurilor s-a înmulțit și el, iar ajutorul acestor parteneri a sosit la momentul perfect.
2. Implicarea organizațiilor non-guvernamentale
Reacțiile și acțiunile organizațiilor non-guvernamentale în situația refugiaților au fost motivul pentru care membrii băncilor pentru alimente au fost siguri că vor avea un rol foarte important. Numărul de organizații care mergeau la granița cu Ucraina creștea, făcând tot ce ținea de ele să ajute. Având în vedere că băncile pentru alimente pot dona ce primesc doar organizațiilor și nu persoanelor fizice direct, motivația acestora a fost o salvare.
3. Colecte de alimente în magazinele agenților economici
Furnizorii băncilor pentru alimente și-au exprimat dorința de implicare în ajutorul refugiaților și au organizat colecte de alimente în sprijinul acestora. În cadrul colectelor, clienții magazinelor Lidl Romania, Kaufland, Auchan, Penny și Selgros pot dona produse pentru refugiați în cutiile special amenajate din magazine. Toate donațiile colectate vor fi distribuite de către Băncile Pentru Alimente direct organizațiilor ce au ca beneficiari refugiați.
4. Transporturi în Ucraina
Ajutorul mare de la granițe a motivat și transportul unor produse în Ucraina. Banca pentru Alimente Cluj și Banca pentru alimente Roman au reușit să ducă alimente către ONG-uri din Ucraina, unde oamenii nu au acces la aceleași resurse precum la granița.
Acestea sunt doar câteva din activitățile de implicare ale organizațiilor din țară, ajutorul băncilor pentru alimente continuând cu transporturi, donații și noi parteneriate. Rolul acestora este foarte clar în situații de criza – ele sunt intermediarul perfect pentru a colecta produse care satisfac nevoia de bază, și a preda exact beneficiarului în nevoie. Existența lor într-o comunitate dovedindu-se a fi critică.
Iulia Andreea Sîrb este marketing coordinator – Banca Pentru Alimente Cluj. Pasionată de sustenabilitate, cu dorința de a ajuta și a avea un impact, Andreea lucrează în domeniul comunicării, ajutând organizațiile non-guvernamentale în strategiile lor și în crearea de conținut pe rețelele lor de socializare.
Tematici: risipa alimentară, bănci pentru alimente
De aceeași autoare: Ce pot face agenții economici pentru a reduce risipa alimentară?
Colecte de alimente. Ce sunt ele și cum ajută oamenii în nevoie?